News

Bild: “Germania se pregătește pentru un conflict între NATO și Rusia”. Publicaţia citează un document secret al Bundeswehr-ului

Ministerul german al Apărării ar fi elaborat un scenariu de conflict dintre Rusia şi NATO, care ar putea ajunge la apogeu în vara anului viitor.
15.01.2024 | 14:10
Bild Germania se pregateste pentru un conflict intre NATO si Rusia Publicatia citeaza un document secret al Bundeswehrului
Germania a pregătit un scenariu de conflict Rusia-NATO Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Germania se pregătește pentru un război între NATO și Rusia, care ar putea începe în vara anului 2025, scrie publicaţia germană Bild, referindu-se la un presupus document secret al Bundeswehr-ului (Ministerul Apărării) german.

Alliance Defence 2025 va începe de fapt în februarie 2024

“În Ziua Z, Comandantul Suprem al NATO va da ordinul de a transfera 300.000 de militari în blocul de Est, inclusiv 30.000 de soldați ai Bundeswehr-ului”, potrivit Bild.

ADVERTISEMENT

Ziarul german a remarcat că, potrivit documentului, escaladarea dintre NATO și Rusia ar putea avea loc încă din luna februarie a acestui an. Într-un document clasificat (Top Secret – Doar pentru uz oficial), Ministerul Federal German al Apărării conturează o potențială „Cale către conflict” între Rusia și NATO, locația cea mai probabilă urmând să fie coridorul Suvalki, situat între Belarus și regiunea Kaliningrad a Rusiei.

Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise lună de lună, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe NATO și “inevitabila” declanșare a războiului, în vara anului 2025. Bild conturează scenariul din document, dar din considerente legate de securitate se abține să dezvăluie toate informațiile referitoare la dimensiunea și mișcarea forțelor NATO.

ADVERTISEMENT

Scenariul Bundeswehr, Alliance Defence 2025, începe în februarie 2024, Rusia inițiind un alt val de mobilizare și recrutând în armată încă 200.000 de persoane. După aceea, Kremlinul ar urma să lanseeze o ofensivă de primăvară în Ucraina, împingând armata ucraineană înapoi, aproximativ până în luna iunie.

“Atacul mascat și apoi din ce în ce mai deschis al Rusiei asupra Occidentului începe în iulie”, mai arată documentul citat de Bild. Sunt anticipate atacuri cibernetice și alte forme de război hibrid, în primul rând în statele baltice. Au loc ciocniri, pe care Rusia le folosește drept scuză pentru a iniția exerciții militare de amploare pe teritoriul său și în Belarus.

ADVERTISEMENT

Conform scenariului, această situație ar putea escalada în luna octombrie, dacă Rusia va desfășura trupe și rachete cu rază medie de acțiune în Kaliningrad. Din decembrie 2024, în vecinătatea coridorului Suwalki vor fi iniaţe„conflicte de frontieră” și vor avea loc „ciocniri cu numeroase victime”.

Într-un moment în care Statele Unite ar putea să rămână fără lider câteva săptămâni după alegerile prezidenţiale din noiembrie, Rusia, cu sprijinul Belarusului, repetă invazia Ucrainei din 2014, dar pe teritoriul NATO.

ADVERTISEMENT

În mai 2025 NATO va decide asupra măsurilor de izolare, iar în Ziua Z, NATO va desfășura 300.000 de militari pe flancul estic, inclusiv 30.000 de soldați din Bundeswehr. Scenariul se va încheia la 30 de zile după Ziua Z, dar autorii articolului lasă deschisă întrebarea cum se va încheia această escaladare ipotetică.

ADVERTISEMENT