News

Ministrul Florin Barbu a răbufnit la adresa oamenilor care încă protestează la Afumați: ”Nu sunt fermieri, ci sunt instigatori”

Marți, după o nouă rundă de discuții cu fermierii, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a răbufnit la adresa oamenilor care încă se află pe străzi, la Afumați.
16.01.2024 | 19:28
Ministrul Florin Barbu a rabufnit la adresa oamenilor care inca protesteaza la Afumati Nu sunt fermieri ci sunt instigatori
Florin Barbu, ministrul agriculturii, despre cei care încă protestează pe străzile din Afumați: ”Nu sunt fermieri, ci sunt instigatori”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimele două zile, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a purtat discuții cu mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de fermieri din țară. În ciuda unor acorduri între guvernanți și protestatari, pe străzile din țară încă mai sunt oameni care-și strigă nemulțumirile.

Florin Barbu, ministrul agriculturii, despre cei care încă protestează pe străzile din Afumați: ”Nu sunt fermieri, ci sunt instigatori”

După două zile în care a ajuns la un acord cu mulți reprezentanți ai fermierilor, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a răbufnit la adresa oamenilor care încă protestează la Afumați.

ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă susținută marți, oficialul Guvernului a făcut un apel către toţi fermierii din ţară care protestează să meargă acasă, având în vedere că a pus la dispoziţie toate resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă.

În ciuda acestor promisiuni, pe străzile din țară încă se mai află mii de oameni. Florin Barbu i-a numit ”instigatori și protestatari” pe fermierii care protestează încă la Afumați.

ADVERTISEMENT

Întrebat de jurnaliști despre noile revendicări ale fermierilor, ministrul a răspuns că nu-i mai numeşte pe aceştia fermieri ci protestatari. ”Aşa cum am spus, acciza în agricultură a fost suportată integral de către Ministerul Agriculturii în anul 2023.

Repet şi fermierilor încă o dată, dar şi protestatarilor, pentru că eu nu-i mai numesc fermieri pe cei care stau în zona Afumaţi, aceştia sunt protestatari nu sunt fermieri şi vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă.

ADVERTISEMENT

Aşa cum spuneam, domnul premier Marcel Ciolacu a pus 2% din PIB-ul României în bugetul MADR. Transmiteţi-le direct de la MADR către cei care sunt la Afumaţi că ministrul Agriculturii nu-i mai consideră fermieri ci protestatari“, a spus Florin Barbu.

Ministrul agriculturii, consens cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de bovine

Pentru Ministerul Agriculturii, ziua de marți a fost una cu alte rezultate bune în negocierile cu fermierii nemulțumiți. Florin Barbu şi reprezentanții asociaţiilor crescătorilor de bovine au ajuns la un consens pe principalele probleme semnalate din sector.

ADVERTISEMENT

Am discutat cu asociaţiile toate problemele şi modificările legislative pe care trebuie să le facem. Am decis ca în cadrul Ministerului Agriculturii să fie pus la dispoziţie un birou, pentru că de acum înainte toate deciziile se vor lua de către mediul asociativ, grup tehnic cu Ministerul Agriculturii şi cu direcţiile de resort din cadrul Ministerului Agriculturii.

În perioada următoare, pe vaca de carne, aşa cum şi anul trecut am avut un sprijin pe cadrul Ucraina de 100 euro pe cap animal, şi anul acesta fermierii vor beneficia de un sprijin de 100 euro pe cap de animal. Tot în modificarea Programului naţional strategic am identificat o sursă de finanţare şi pentru sectorul bovin, de carne şi lapte, respectiv pentru subvenţionarea porumbului siloz, cu o subvenţie directă de 360 euro pentru o încărcătură de trei animale pe hectar. Practic s-a mărit cu 160 euro subvenţia la porumbul siloz”, a declarat, marţi, Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: