News

Înțelegere între fermieri și Ministerul Agriculturii. ”Probabil vom suspenda protestele”. Barbu: ”Aștept ca protestatarii să meargă acasă”

După mai multe ore de discuții, la Ministerul Agriculturii s-a ajuns la o înțelegere între fermieri și guvernanți. Măsurile agreate de cele două părți.
15.01.2024 | 19:31
Intelegere intre fermieri si Ministerul Agriculturii Probabil vom suspenda protestele Barbu Astept ca protestatarii sa mearga acasa
Acord la Ministerul Agriculturii între fermieri și guvernanți. Care sunt măsurile agreate de cele două părți. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt semne că protestele declanșate în ultimele șase zile de fermieri și transportatori ar putea să se încheie. Luni, la Ministerul Agriculturii, s-a ajuns la un acord între guvernanți și protestatari.

Acord la Ministerul Agriculturii între fermieri și guvernanți. Care sunt măsurile agreate de cele două părți

După mai multe ore de consultări, la Ministerul Agriculturii s-a ajuns la un acord cu privire la măsurile pe care guvernanții și le asumă să le implementeze în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Astfel, ministrul Florin Barbu şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor. În lista lor se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, cu termen 29 februarie 2024 şi compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, prin adoptarea de culoare separate şi monitorizarea importurilor prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.

De asemenea, s-a mai hotărât ca permisul de conducere categoria B să fie echivalat. Mai exact, va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). În plus, este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

În același timp, şeful de la agricultură şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit asupra plății unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. ”În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 – termen: 31 mai“, se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

Reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunţat că a fost încheiat un proces verbal cu ministrul agriculturii cu privire la cele 13 solicitări.

ADVERTISEMENT

Acordul de la Ministerul Agriculturii ar putea încheia protestele din țară

Printre propunerile la care s-a ajuns la consens se mai numără asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii), notează Agerpres.

După ședința de luni, ministrul agriculturii Florin Barbu a spus că ”aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”. ”Aştept ca toţi fermierii să meargă acasă, la familie, la părinţi şi să aibă încredere totală în formele asociative care sunt lângă mine aici la această conferinţă şi îi asigur că procesul verbal pe care l-am încheiat astăzi cu colegii din formele asociative este asumat de ministrul Agriculturii şi 100% toate cele transpuse în acest proces verbal vor fi rezolvate.

ADVERTISEMENT

Asociaţiile au dat curs dialogului pe care l-am avut astăzi în cadrul bugetului pe care l-am avut pe anul 2024 pentru Ministerul Agriculturii. Aşa cum v-am spus şi mai devreme, agricultura are 2% din PIB al României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociaţiile le ştiau.

Majoritatea fermierilor din ţară au fost informaţi de sumele pe care le avem prevăzute în buget. Vorbim aici de sume foarte importante pentru că, anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022”, a explicat Barbu.

La rândul său, reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunţat că probabil că va fi decisă suspendarea oricărei iniţiative de protest.

ADVERTISEMENT