News

Ministrul maghiar de Externe, declaraţie istorică la Timişoara: ” Îi invit politicos, că să nu zic somez, pe oficialii austrieci să fie de acord cu aderarea României la Schengen”

Şeful diplomaţiei maghiare insistă ca România să fie primită cât mai curând în Spaţiul Schengen. Peter Szijjarto s-a aflat vineri la Timişoara, de unde i s-a adresat ferm Austriei.
01.09.2023 | 14:39
Ministrul maghiar de Externe declaratie istorica la Timisoara  Ii invit politicos ca sa nu zic somez pe oficialii austrieci sa fie de acord cu aderarea Romaniei la Schengen
Peter Szijjarto s-a întâlnit la Timişoara cu Sorin Grindeanu Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, s-a întâlnit vineri la Timişoara cu ministru Tranporturilor Sorin Grindeanu, ocazie cu care a declarat că susţine aderarea României la Spaţiul Schengen, solicitându-le în acelaşi timp politicienilor austrieci să fie de acord cu acest lucru.

România e a treia cea mai mare piaţă de export pentru Ungaria

Peter Szijjarto a susţinut o conferinţă de presă comuncă Sorin Grindeanu, momentul întâlnirii celor doi fiind prilejuit de semnarea a două memorandumuri de înțelegere între România și Ungaria cu privire la înființarea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche şi realizarea unei noi conexiuni rutiere la Cenad.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, politicianul maghiar şi-a manifestat sprijinul total pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. “Doresc să îi invit politicos, că să nu zic că-i somez, pe oficialii austrieci să fie de acord cu aderarea prietenilor noştri români la Spaţiul Schengen.

Interesul Ungariei e ca România să adere la Schengen în acest an. De la acel moment, vom avea 10 noi puncte de trecere frontieră şi fără timpi de aşteptare nicăieri la graniţă”, a declarat Peter Szijjarto.

ADVERTISEMENT

Ministrul maghiar a subliniat în acest context că România este a treia cea mai mare piaţă de export pentru Ungaria, iar legăturile ar fi mult facilitate de intrarea ţării noastre în spaţiul european de liberă circulaţie.

“România e a treia cea mai mare piaţă de export pentru noi, este un loc preferat de investiţîi pentru capitalul maghiar, avem comunităţi naţionale care trăiesc în cele două ţări, a venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două ţări prin puncte de trecere…

ADVERTISEMENT

Sperăm că decizia din această toamna referitoare la aderare României la Schengen se va baza pe fapte reale”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Budapesta.

O dată cu deschiderea celor două noi puncte de trecere a frontierei, care au făcut obiectul întâlnirii dintre Grindeanu şi Szijjarto, numărul legăturilor pe graniţa dintre cele două ţări va ajunge la 14. Cei doi miniştri au semnat şi un acord pentru reconstruirea unui pod între România şi Ungaria, urmând să fie reconstruit podul de peste Mureş, de la Cenad, care a fost distrus în 1940.

ADVERTISEMENT

“E de interes strategic pentru Ungaria să poată colabora cât mai strâns cu România. Ne leagă atât direct, cât şi figurativ milioane de conexiuni. Şi, cu cât reuşim să avem mai multe puncte de legătură şi fizice, colaborarea va fi mai de succes.

Am ajuns la acest acord strategic cu România să creştem numărul de puncte de trecere frontieră la graniţa cu România. În consecinţă, urmatorii ani vor fi despre mari construcţii de drumuri la graniţa dintre cele două ţări”, a mai spus Peter Szijjarto.

ADVERTISEMENT