News

Ministrul Marcel Boloș, anunț important privind Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă cu creșterea contribuției

Într-o postare pe Facebook, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, face un anunț important privind Pilonul II de pensii. Ce se întâmplă cu creșterea contribuției.
07.12.2023 | 21:19
Ministrul Marcel Bolos anunt important privind Pilonul II de pensii Ce se intampla cu cresterea contributiei
Ce se întâmplă cu creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. Marcel Boloș clarifică situația. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pilonul II de pensii a fost, joi, un subiect intens discutat în spațiul public. Au apărut temeri conform cărora Guvernul ar intenționa să amâne creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026.

Ce se întâmplă cu creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. Marcel Boloș clarifică situația

Într-un comunicat oficial, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) spuneau că au aflat din presă de intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”, spun cei de la APAPR.

La câteva ore după aceste temeri expuse public, dinspre Guvern a venit o reacție oficială. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Guvernul nu va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii.

ADVERTISEMENT

”Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.

Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.

ADVERTISEMENT

Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, transmite Marcel Boloș, pe pagina sa de socializare.

OUG: Contribuția pentru Pilonul II de pensii va crește de la 3,75% la 4,75%

În martie 2022, Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgenta (OUG) care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).

ADVERTISEMENT

Pilonul II a fost lansat acum 16 ani în România. El administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de români. Toate țările membre UE au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.

ADVERTISEMENT
Tags: