Pilonul II de pensii a fost, joi, un subiect intens discutat în spațiul public. Au apărut temeri conform cărora Guvernul ar intenționa să amâne creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026.
Într-un comunicat oficial, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) spuneau că au aflat din presă de intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024.
”Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR”, spun cei de la APAPR.
La câteva ore după aceste temeri expuse public, dinspre Guvern a venit o reacție oficială. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș anunță, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Guvernul nu va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii.
”Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu.
Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară. Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție.
Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, transmite Marcel Boloș, pe pagina sa de socializare.
În martie 2022, Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgenta (OUG) care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II).
Pilonul II a fost lansat acum 16 ani în România. El administrează în prezent sume de aproape 25 de miliarde de euro în numele a peste 8 milioane de români. Toate țările membre UE au sisteme de pensii private, tendința la nivelul țărilor civilizate fiind de sprijinire și încurajare a economisirii suplimentare pentru pensie, inclusiv prin măsuri fiscal-bugetare.