News

Marius Budăi a demisionat oficial de la Ministerul Muncii. Marian Neacșu, interimar. Update

Scandalul azilelor groazei face prima victimă politică de prim-rang: Marius Budăi și-a dat demisia de la Ministerul Muncii.
13.07.2023 | 13:21
Marius Budai a demisionat oficial de la Ministerul Muncii Marian Neacsu interimar Update
Prima victimă importantă în scandalul azilelor: Marius Budăi, ministrul muncii, își dă demisia. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
13-07-2023
10:28

Demisia lui Marius Budăi a fost înregistrată. Marian Neacșu, ministru interimar al muncii

Ministrul muncii, Marius Budăi a demisionat, joi, 13 iulie, din funcție, în contextul scandalului azilelor pentru vârstnici. După prânz, demisia acestuia a fost înregistrată în mod oficial.

După plecarea lui Budăi, vicepremierul Marian Neacșu va fi ministru interimar al Muncii, potrivit Antena 3. Viitorul ministru al muncii va fi numit de PSD, săptămâna viitoare. Atunci, va fi organizată o ședință a Consiliului Politic Național.

13-07-2023
08:08

Marius Budăi și-a dat demisia de la Ministerul Muncii. Marcel Ciolacu: ”Este un gest de onoare”

În debutul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ministrul muncii, Marius Budăi, și-a depus demisia din funcție. Șeful Executivului cataloghează decizia ca fiind un ”gest de onoare”.

”Am avut azi (n.r. joi, 13 iulie), de dimineață, o discuție cu domnul ministru al muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia din funcție. Din punctul meu de vedere este un gest de onoare. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”, a spus Ciolacu.

Scandalul azilelor groazei face prima victimă politică: Marius Budăi își dă demisia de la Ministerul Muncii. Totul se va întâmpla după ședința de guvern de joi, 13 iulie, la ora 11.00.

Prima victimă importantă în scandalul azilelor: Marius Budăi, ministrul muncii, își dă demisia

Încă de marți, ministrul muncii afirma că demisia sa în scandalul privind azilele groazei din Ilfovnu contează”. El a fost întrebat la o conferință de presă dacă s-a gândit să demisioneze după ultimele evenimente.

ADVERTISEMENT

Între timp, se pare că oficialul social-democrat a luat o decizie finală în privința viitorului său în Executiv. Marius Budăi urmează să își dea joi demisia din funcție. Anunțul ar urma să fie făcut în şedinţa de Guvern care începe la ora 11.00, au declarat surse politice pentru televiziunile de știri.

Ministerul lui Marius Budăi Budăi are în subordine o serie de instituții de verificare și control acuzate că nu au verificat modul în care azilele din Voluntari i-au tratat pe bătrâni. În ultimele zile, premierul Ciolacu a demis șefii unora dintre instituțiile din subordinea lui Budăi ca urmare a scandalului public.

ADVERTISEMENT

Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva.

Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, spunea ministrul Muncii, pe 11 iulie.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a cerut demisii după scandalul azilelor groazei

Duminică, premierul Marcel Ciolacu anunța controale în toate centrele sociale și reanalizarea autorizărilor acestora. ”Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Avem o problemă de fond: a unui sistem corupt și inert”, a spus șeful guvernului.

Anterior, șeful Guvernului a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială (ANPIS), precum și a conducerii județene Ilfov a instituției, dar și a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

ADVERTISEMENT

Și președintele României, Klaus Iohannis, a avut o reacție în același sens. Marți, referindu-se la ”azilele groazei”, șeful statului a spus că ”trebuie găsiți toți vinovații, indiferent că vorbim despre exercițiul în funcție sau o vinovăție morală”. 

”Chestiunea cu așa cum s-au numit azilele groazei e una foarte complicată și cred că este o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt multi vinovați, dar nu toți fi încadrați la fel.

Sunt unii vinovați direct. Cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii de acolo. Este foarte problematic și aceste persoane trebuie identificate și sancționate conform legii, dar mai sunt și alții”, spunea Iohannis, de la Vilnius.

ADVERTISEMENT