News

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu: „2022 ar putea fi cel mai bun an pentru turismul românesc”. Câți străini sunt așteptați în țara noastră

Daniel Cadariu, ministrul Turismului, a estimat că anul acesta ar putea fi cel mai bun an pentru turismul românesc de la Revoluție încoace, chiar și în contextul războiului din Ucraina
01.05.2022 | 14:51
Ministrul Turismului Daniel Cadariu 2022 ar putea fi cel mai bun an pentru turismul romanesc Cati straini sunt asteptati in tara noastra
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului - Foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Ministrul Turismului a spus că rămâne optimist în ce privește turismul românesc în acest an, chiar dacă războiul din Ucraina se prelungește, Cadariu afirmând că unii indicatori pot face din 2022 cel mai bun an pentru turismul din România.

Ajutoare consistente pentru HoReCa

În condiţiile în care conflictul din Ucraina durează de două luni de zile, am ceva semne de întrebare, dar rămân optimist. Încă mai cred că în 2022 din punct de vedere al unor indicatori, pentru turismul românesc ar putea fi cel mai bun an, cel puţin de la Revoluţie încoace, pentru noi, pentru români”, a declarat Daniel Cadariu la Prima TV, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul și-a justificat aprecierile prin măsurile de sprijin de care a beneficiat industria ospitalității pe durata pandemiei și care au contribuit la revenirea acestui  sector în parametrii normali.

Mă bazez în primul rând pe lucrurile făcute încă de la început, chiar din luna decembrie a anului trecut pentru că, evident, fără a şti că urmează un astfel de conflict începând cu acel moment am accelerat nişte lucruri. Unele erau întârziate, altele erau cumva pe un orizont de aşteptare. Mă refer la închiderea unor măsuri de sprijin şi totuşi au fost măsuri de sprijin care pentru cei din HoReCa, din industria turismului, în doar câteva luni de zile a însemnat o intrare de capital de aproape 800 milioane de euro”, a spus ministrul, referindu-se la ajutorul de stat pe perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Ajutorul acordat a fost de două tipuri: unul strict pentru compensarea pierderilor, altul prin granturi de lucru din fonduri europene.

Strict pentru compensarea pierderilor HoReCa au ajuns la aproximativ 8.300 de beneficiari, 450 milioane euro, iar în cadrul Măsurii 2, cea cu granturi de lucru de până la 200.000 de euro, alţi 6.500 de operatori economici din turism au beneficiat de 360 milioane euro”, a afirmat Cadariu.

ADVERTISEMENT

În ce privește voucherele de vacanță care se acordă bugetarilor, ministrul a precizat că statul va continua le ofere cel  puțin până în anul 2026.

Un număr mare de turiști străini

Un alt motiv pentru care Cadariu este optimist este legat de numărul turiștilor străini care ar putea veni în țara noastră. Vârful a fost atins în 2019, anul de dinaintea pandemiei, când România a fost vizitată de 2,7 milioane de turiști străini.

ADVERTISEMENT

După scăderea severă din 2020, anul trecut s-a oservat un ușor reviriment întrucât 840.000 de străini au venit în țara noastră în pofida faptului că existau în continuare restricții provocate de pandemie. Pentru acest an, Daniel Cadariu anticipează un număr de 1,5 milioane de turiști străini, care ar putea  fi atins prin unele măsuri de stimulare a agențiilor de turism pentru aducerea de vizitatori de peste hotare.

Pentru că orice turist care vine în România şi beneficiază de aceste servicii este egal cu a exporta, practic, servicii turistice şi acest program îi va încuraja, îi va premia, îi va bonusa pe cei din agenţiile de turism care vor aduce turişti străini în România. Lucrăm la forma finală a programului, aşteptăm, în urma discuţiilor cu STS, forma finală a platformei pentru a fi în situaţia în care undeva în cursul lunii iunie să demarăm acest program pentru a sprijini exact incomingul din România”, a mai spus Cadariu.

ADVERTISEMENT