News

Mircea Geoană, despre ajutorul SUA pentru Ucraina. Au ajuns sau nu armele prea târziu?

Mircea Geoană, despre întârzierea ajutorului SUA pentru Ucraina. Ce impact va avea pe câmpul de luptă. Ce spune adjunctul NATO despre eforturile europenilor
29.04.2024 | 19:19
Mircea Geoana despre ajutorul SUA pentru Ucraina Au ajuns sau nu armele prea tarziu
Mircea Geoană spune că nu doar SUA duc greul ajutorului pentru Ucraina, chiar dacă Washinngtonul este contributorul major / Foto: Facebook, Mircea Geoană
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat postului american Fox News, despre noul pachet militar pentru Ucraina, adoptat de Congresul SUA și despre acțiunile Alianței pentru securitatea țărilor membre.

Interviu de la prestigioasa Universitate Purdue

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a acordat un interviu pentru postul de televiziune american Fox News. Geoană a abordat, de la Universitatea Purdue (Indiana), decizia recentă a Congresului SUA de a oferi un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO a vorbit și despre modul în care Alianța aduce noutăți în domeniul securității și libertății țărilor membre dar și despre pregătirea summit-ului care va marca 75 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe militare din istorie, la Washington.

A ajuns sau nu prea târziu ajutorul american?

La 20 aprilie, Congresul SUA a adoptat un pachet de ajutor pentru Ucraina (armament, muniție, sisteme aeriene) în valoare de 61 de miliarde de dolari. Potrivit unor analiști, acest ajutor vine deja prea târziu, faptul că republicanii au tergiversat adoptarea lui fiind în favoarea Rusiei

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă, într-adevăr, acest ajutor a ajuns prea târziu, Mircea Geoană a admis că întârzierea adoptării a „creat un anumit impact pe câmpul de luptă” dar nu unul decisiv, și că aliații trebuie să evite să fie pesimiști în legătură cu situația actuală

„Eram în Washington DC, în Senat, când legislația a fost adoptată. Desigur, întârzierea în adoptarea unei legislații atât de importante a creat un anumit impact pe câmpul de luptă, dar credem că acest lucru nu este decisiv. Noi credem că, cu ajutorul tuturor aliaților și partenerilor Ucrainei, din NATO și în afara NATO, sprijinul SUA este aproximativ 50% din sprijinul agregat al aliaților pentru Ucraina și, așa cum am fost, probabil, prea optimiști acum câteva luni în urmă, la începutul contraofensivei, ar trebui să evităm, de asemenea, să fim prea pesimiști în acest moment”, a declarat Geoană.

ADVERTISEMENT

Geoană: „Războiul lor este și războiul nostru”

Adjunctul NATO spus că rezistența și determinarea armatei Kievului împotriva invadatorului rus, combinată cu ajutorul pe care-l dau Statele Unite și țările aliate vor asigura capabilitatea Ucrainei de a continua și, în cele din urmă, de a învinge forțele statului agresor, Rusia.

„Este un moment mai delicat pe câmpul de luptă, dar știm că, având ajutorul nostru și cu rezistența și curajul ucrainenilor, acestia vor fi capabili să reziste și, în cele din urmă, să învingă în acest război. Pentru că războiul lor este și războiul nostru. Așa cum ați spus foarte bine, de fapt, dânșii duc lupta noastră împotriva unui stat agresor”, a spus el.

ADVERTISEMENT

China, atentă la războiul lui Putin

Secretarul general al NATO a subliniat că actualul conflict început de Vladimir Putin în Ucraina este urmărit cu atenție mai ales de China, care analizează acvititățile aliaților și modul lor de reacție în funcție de ce se întâmplă pe front. Nu o dată observatorii internationali au spus că atenția Beijingului pentru acest război trebuie pusă în oglindă cu ambițiile președintelui Xi Jinping de a invada Taiwanului și de a include insula în China teritorială.

„De asemenea, să nu să uităm că alții – cum este cazul Chinei – urmăresc cum evoluează lucrurile în Ucraina, urmăresc în mod activ și trag învățăminte din ceea ce facem noi sau nu facem. Dar sunt încrezător că Ucraina va învinge și cred că sprijinul nostru este binemeritat pentru această națiune curajoasă din Europa și, de asemenea, un exemplu pentru restul lumii”, a spus Mircea Geoană.

Cheltuielile pentru apărare, subiect sensibil pe ambele maluri

Mircea Geoană a fost întrebat și dacă țările NATO își intensifică eforturile pentru a-și crește cheltuielile pentru apărarea comună, un subiect sensibil în relația transatlantică, existând percepția, în cazul Ucrainei, că SUA duce tot greul, mai ales pe fondul amenințărilor și criticilor fostului președinte american Donald Trump, reluate acum în campania electorală a republicanului.

Mircea Geoană a declarat că trebuie îmbunătățită comunicarea aliaților europeni cu opinia publică și cu presa din SUA în acest sens și că toți membri Alianței sprijină Kievul, inclusiv state care nu sunt în NATO, sprinină Ucraina.

„Probabil, ar trebui să facem și noi o treabă mai bună în a comunica mai bine cu Congresul SUA, cu opinia publică americană, cu mass-media internaționale din America. Toate țările membre ale NATO susțin Ucraina. Vă dau un exemplu: Islanda. Ei nu au o armată și totuși pun la dispoziția NATO capabilitățile de transport, aeroportul. 

Și asta este ceea ce se întâmplă de la cel mai mic la cel mai mare aliat din NATO. Să nu uităm că există aproape 50 de națiuni, nu numai SUA, nu numai NATO, și alte națiuni sprijină Ucraina, din Indo-Pacific, națiuni care cred cu adevărat în democrație și în faptul că lupta Ucrainei este justă”, a spus Geoană.

Nu doar SUA duc greul

Adjunctul lui Jens Stoltenberg a precizat că, dincolo de sprijinul militar se află și cel marcoeconomic și financiar, de asistență umanitară. Toate aceste componente înseamnă foarte mulți bani, a spus Geoană, deci, fără a știrbi rolul esential al SUA în sprijinul acordat Ucrainei, americanii nu sunt singuri în acest efort international.

„Și când adunăm, nu doar sprijinul militar, ci și sprijinul macroeconomic și financiar pentru Ucraina. Și acesta înseamnă, de asemenea, bani. Vorbim și de asistență umanitară pentru Ucraina, sunt mulți refugiați acolo, sunt mulți oameni cu copii de care națiunile europene au grijă. Și asta costă bani.

Așa că, per ansamblu, America joacă un rol foarte important, dar este departe de a fi singură. Fiecare dintre noi își face partea, fiecare dintre noi înțelege că aceasta este o luptă comună pentru libertate, pentru democrație și pentru norme, în această lume foarte complicată în care trăim”, a spus Mircea Geoană.

Inovare pentru securitatea membrilor NATO

Mircea Geoană a făcut și precizări în legătură cu demersurile NATO de a ține pasul cu cele mai noi tehnologii și de a atrage cei mai buni specialiști. Geoană a subliniat inovarea din cadrul Alianței pentru garantarea securității și libertății statelor membre.

„Prezidez inovarea în NATO și noi doar valorificăm acest imens ecosistem de inovare din întreaga noastră mare Alianță și, de asemenea, al partenerilor noștri. Vedeți semnele din spatele meu, acum sunt la Universitatea Purdue, una una dintre cele mai importante universități din domeniul ingineriei.

Ieri, am fost la MIT în Boston. Avem peste 140 de locuri diferite pe teritoriul Alianței noastre în care se inovează pentru securitatea și libertatea noastră. NATO este, de asemenea, prima organizație din lume care a creat și operează NATO Innovation Fund, primul fond suveran multinațional de capital de risc. În NATO, 32 de țări, acum cu Suedia cel mai recent membru, reprezintă 50% din PIB-ul global. Cheltuielile de apărare ale NATO reprezintă peste 50% din totalul lor la nivel global. NATO reprezintă o forță formidabilă. De aceea NATO este atât de importantă”, a spus el.

Summit aniversar la Washington

Totodată, Mircea Geoană s-a referit la summit-ul aniversar de la Washington, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea NATO. „Ne îndreptăm spre Summit-ul de la Washington din iulie și suntem pregătiți să continuăm să facem ceea ce suntem meniți să facem: protejăm libertatea, 1 miliard de oameni, acesta este misiunea marii noastre Alianțe”, a mai declarat Geoană.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care...
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care îl conduci
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii