News

Reacția lui Vladimir Putin după ce Ucraina va primi avioane F-16. ”Dacă zboară din țări terțe, ele devin ținte legitime, oriunde s-ar afla”

Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu are nicio intenție să atace țări membre NATO, chiar dacă acestea vor livra avioane de luptă F-16 Ucrainei.
28.03.2024 | 10:48
Reactia lui Vladimir Putin dupa ce Ucraina va primi avioane F16 Daca zboara din tari terte ele devin tinte legitime oriunde sar afla
Reacția lui Vladimir Putin după ce Ucraina va primi avioane F-16. ”Dacă zboară din țări terțe, ele devin ținte legitime, oriunde s-ar afla”. Foto: Facebook NATO
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a anunțat că dacă aceste avioane se vor folosi de terenuri pentru aerizare sau decolare din ”țări terțe”, acestea vor deveni automat ținte pentru rachetele Moscovei. Cât despre avioanele F-16, Vladimir Putin spune că acestea nu sunt o amenințare ieșită din comun pentru Moscova, pentru că pot fi doborâte ușor.

Reacția lui Vladimir Putin după ce Ucraina a primit avioane F-16

Țări precum Polonia, Cehia sau țările baltice au ridicat deseori problema în ultima perioadă, susținută de altfel de diverse servicii secrete, că Vladimir Putin s-ar pregăti de o invazie a NATO pe această direcție. Liderul Kremlin a subliniat, încă o dată, că NATO este alianța militară ostilă, care s-a extins nepermis de mult spre Rusia.

ADVERTISEMENT

“Nu avem intenţii agresive faţă de aceste state. Ideea că vom ataca o altă ţară, Polonia, statele baltice şi cehii sunt, de asemenea, speriaţi, este un nonsens total. Este doar o prostie”, a transmis Vladimir Putin, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de Daily Mail. Cu toate acestea, președintele rus recunoaște că niciodată în istorie relațiile Moscovei cu Washingtonul nu au fost mai proaste.

Asta, în condițiile în care SUA sprijină sau cel puțin a sprijinit masiv Ucraina cu bani, arme și informații. Vladimir Putin știe că piloții ucraineni deja se antrenează pentru a pilota avioane F-16, care vor fi folosite în curând pe front, însă nu se lasă intimidat de acest scenariu și nici nu simte nevoia să pornească un război total pentru asta.

ADVERTISEMENT

“Dacă vor furniza avioane F-16, şi vorbesc despre asta şi se pare că antrenează piloţi, acest lucru nu va schimba situaţia pe câmpul de luptă. Iar noi vom distruge avioanele aşa cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate şi alte echipamente, inclusiv lansatoarele multiple de rachete”, a continuat Vladimir Putin.

Vladimir Putin nu se teme de livrările de avioane F-16 spre Ucraina

Interesant, liderul de la Kremlin nu s-a ferit să amenințe acele țări care vor adăposti avioane F-16, în ideea că aceste avioane vor decola din alte țări pentru a lupta pe front. “Bineînţeles, dacă vor fi folosite de pe aerodromuri din ţări terţe, ele devin pentru noi ţinte legitime, oriunde s-ar afla”, a completat Vladimir Putin, insistând că avioanele F-16 pot transporta și armament nuclear.

ADVERTISEMENT

Reacția lui Vladimir Putin vine la câteva ore după ce ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba transmitea că avioanele F-16 ar putea ajunge în Ucraina în următoarele luni, după ce piloții ucraineni vor fi pregătiți să le folosească. Țări precum Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda au anunțat deja că vor dona avioane F-16. Între timp, România face parte dintr-o coaliție de țări care ajută la instruirea piloților ucraineni.

”Inițial s-a planificat ca avioanele F-16 să apară pe cerul Ucrainei la mijlocul verii. În acest moment, totul decurge conform planului. Dar, desigur, aceasta este o chestiune foarte complexă și confuză, așa că nu se știe niciodată cum se pot schimba lucrurile. Dar, în acest moment, acesta este programul. Potrivit informațiilor mele, pregătirea piloților decurge bine”, declara Kuleba în urmă cu mai multe ore.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe al Ucrainei a lăudat țări precum România, care se implică în antrenarea și pregătirea piloților ucraineni, pentru a putea folosi F-16. ”Bineînțeles, va fi nevoie de și mai multă pregătire, nu numai pentru piloți, ci și pentru ingineri și personal tehnic, deoarece trecerea de la avioane de tip sovietic la avioane de tip occidental necesită schimbări serioase în toate, în educație, logistică, filozofie de luptă aeriană și multe alte elemente”, a explicat Kuleba.

ADVERTISEMENT