Mircea Geoană îi liniștește pe români, după declarațiile controversate ale șefului Armatei. Valul de critici, în urma afirmațiilor generalului Gheorghiță Vlad, continuă. De această dată, secretarul general adjunct al NATO a avut o reacție.
Românii nu ar trebui să își facă griji cu privire la posibilitatea extinderii războiului început de Rusia în Ucraina. Mircea Geoană spune că NATO nu consideră că există un risc la adresa securității României.
Reacția secretarului general adjunct al Alianței vine ca răspuns la afirmațiile șefului Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, care a transmis că cetățenii ar trebui „să se îngrijoreze” și să fie pregătiți în cazul unui conflict.
„Nu vedem un risc la adresa securității României sau a țărilor aliate. Vedem, în schimb, nevoia de a investi mai mult în ceea ce înseamnă robustețe militară, reziliență economică și, în general, o societate capabilă să facă față unor șocuri care nu sunt neaparat militare, ci pot veni din foarte multe alte direcții”, a transmis Mircea Geoană.
Secretarul general al NATO spune că, pe de altă parte, liderii militari au obligația de a se pregăti pentru „scenariul cel mai negativ posibil”. Dar, liderii politici trebuie să procedeze în așa fel încât războaiele să fie evitate.
„Știu că și acasă este o conversație destul de amplă cu privire la ceea ce spun liderii noștri militari și ceea ce spunem noi, liderii politici. Haideți să fim extrem de clari: liderii noștri militari sunt plătiți și au jobul să se pregătească pentru scenariul cel mai negativ posibil.
Obligația noastră, a liderilor politici, este să evităm ca aceste scenarii să se întâmple”, a adăugat Mircea Geoană, cu prilejul întrevederii consilierilor pentru securitatea națională din țările NATO, potrivit Digi 24.
Amintim că șeful Armatei Române, dar și alți lideri, precum ministrul Apărării din Suedia și liderul Comitetului Militar NATO, au făcut afirmații potrivit cărora oamenii ar trebui instruiți în caz de război.
De asemenea, generalul Gheorghiță Vlad a spus că se ia în calcul introducerea serviciului militar voluntar, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Însă, această declarație a creat panică, mulți interpretând greșit spusele generalului și presupunând că ar putea fi reintrodus serviciul militar obligatoriu.