Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, spune că românii ar trebui să se pregătească de război. El a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre noi modificări privind legea pentru pregătirea populației în cazul unui război.
Șeful Statului Major a transmis că se află deja un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament. Mesajul generalului vine la scurt timp după ce ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO au lansat mesaje asemănătoare pentru populație.
Și în România se discută intens despre modificarea legii privind pregătirea populației pentru apărare, în contextul unei situații internaționale tensionate, cu referire la războiul de la granițele noastre dintre Ucraina și Rusia, dar și privind situația dintre Israel și Fâșia Gaza.
„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.
Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, pentru Europa Liberă.
În primul rând, acesta presupune ca toți cetățenii să primească informații și instruiri în legătură cu situațiile de urgență și cum să facă față acestora. Astfel, se urmărește ca oamenii să fie mai bine pregătiți și să știe cum să reacționeze în caz de dezastre naturale, atacuri sau alte situații de criză.
De asemenea, proiectul de lege prevede crearea unor structuri specializate în fiecare județ, care să coordoneze și să implementeze programele de pregătire. Aceste structuri vor organiza exerciții și simulări pentru a testa și consolida cunoștințele și abilitățile cetățenilor în situații de criză.
În altă ordine de idei, în proiectul de lege menționat de șeful Armatei se prevede și introducerea serviciului militar voluntar. În acest caz, o populație tânără, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, este luată în vizor de autorități.
„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a mai spus generalul Gheorghiță Vlad pentru Europa Liberă.