News

Șeful Statului Major consideră că românii ar trebui să se pregătească de război: “Ne dorim să introducem serviciul militar în termen, voluntar”

Un anunț al armatei dă fiori reci populației. Șeful Statului Major spune că românii trebuie să se pregătească pentru război.
01.02.2024 | 17:40
Seful Statului Major considera ca romanii ar trebui sa se pregateasca de razboi Ne dorim sa introducem serviciul militar in termen voluntar
Șeful Statului Major consideră că este necesar ca românii să fie pregătiți în caz de război. Sursa foto: Hepta.ro / Facebook / General Gheorghita Vlad
ADVERTISEMENT

Șeful Armatei Române, generalul Gheorghiță Vlad, spune că românii ar trebui să se pregătească de război. El a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre noi modificări privind legea pentru pregătirea populației în cazul unui război.

Modificarea legii privind pregătirea populației pentru apărare: De ce ar trebui pregătiți românii

Șeful Statului Major a transmis că se află deja un proiect de lege în acest sens, depus la Parlament. Mesajul generalului vine la scurt timp după ce ministrul suedez al apărării civile sau de șeful Comitetului Militar NATO au lansat mesaje asemănătoare pentru populație.

ADVERTISEMENT

Și în România se discută intens despre modificarea legii privind pregătirea populației pentru apărare, în contextul unei situații internaționale tensionate, cu referire la războiul de la granițele noastre dintre Ucraina și Rusia, dar și privind situația dintre Israel și Fâșia Gaza.

„Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți.

ADVERTISEMENT

Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat șeful Statului Major al Apărării, Gheorghiță Vlad, pentru Europa Liberă.

Ce prevede proiectul de lege pentru pregătirea în caz de război

În primul rând, acesta presupune ca toți cetățenii să primească informații și instruiri în legătură cu situațiile de urgență și cum să facă față acestora. Astfel, se urmărește ca oamenii să fie mai bine pregătiți și să știe cum să reacționeze în caz de dezastre naturale, atacuri sau alte situații de criză.

ADVERTISEMENT

De asemenea, proiectul de lege prevede crearea unor structuri specializate în fiecare județ, care să coordoneze și să implementeze programele de pregătire. Aceste structuri vor organiza exerciții și simulări pentru a testa și consolida cunoștințele și abilitățile cetățenilor în situații de criză.

S-ar putea introduce un serviciu militar voluntar

În altă ordine de idei, în proiectul de lege menționat de șeful Armatei se prevede și introducerea serviciului militar voluntar. În acest caz, o populație tânără, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, este luată în vizor de autorități.

ADVERTISEMENT

„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului”, a mai spus generalul Gheorghiță Vlad pentru Europa Liberă.

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Cupa Mondială 2034: țara care construiește
Cupa Mondială 2034: țara care construiește "cel mai nebun stadion din lume" și-a lansat candidatura. Și este singura!
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Ce salariu primește un angajat Digi RCS RDS, în 2024
Ce salariu primește un angajat Digi RCS RDS, în 2024
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România