News

Devine serviciul militar obligatoriu în România? Războiul din Ucraina ar putea schimba legea încorporării. Ei sunt românii vizați

Ce spune Nicolae Ciucă despre posibilitatea ca serviciul militar să fie din nou obligatoriu în România. Legea încorporării s-ar putea schimba.
04.02.2024 | 11:57
Devine serviciul militar obligatoriu in Romania Razboiul din Ucraina ar putea schimba legea incorporarii Ei sunt romanii vizati
Devine serviciul militar obligatoriu în România? Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Devine serviciul militar obligatoriu în România? După ce șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a anunțat că vrea să fie introdus serviciul militar voluntar, în contextul războiului din Ucraina, foarte mulți cetățeni se întreabă dacă și România ar trebui să se pregătească de război.

Devine serviciul militar obligatoriu în România?

Ba mai mult, unii români se tem că ar putea chiar să fie obligați să urmeze serviciul militar.  În cadrul unui interviu oferit la Prima TV, fostul premier și actualul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, a fost întrebat cu privire la această posibilitate.

ADVERTISEMENT

Ciucă a afirmat că ar fi foarte greu să fie luată această măsură și că românii nu ar trebui să se sperie. Președintele Senatului spune că deși instituția Armatei a fost uitată și nu a beneficiat de alocări bugetare, ani de zile, acum țara are tot ce este necesar pentru a se apăra.

„De aceea, deciziile luate pentru un buget de 2,5% din PIB pentru Apărare au fost necesare, poate e nevoie de mai mult decât atât”, a transmis președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Fostul premier mai spune că legea referitoare la pregătirea populației pentru război ar trebui „primenită”. Însă, susține că generalul Gheorghița Vlad „nu a fost foarte bine înțeles” în urma afirmațiilor cu privire la introducerea serviciului militar voluntar.

„Eu am înţeles exact ce a vrut să spună pentru că a fost vorba de o lege de pregătire a teritoriului şi a populaţiei pentru apărare, care există deja. Dar e vorba de una care să fie primenită şi adaptată la contextul şi la condiţiile actuale”, a declarat fostul premier.

ADVERTISEMENT

Tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani ar putea face armata pe bază de voluntariat

Vizați de schimbarea privind legea încorporării sunt românii cu vârste între 18 și 35 de ani. Dacă serviciul militar voluntar va fi introdus, tinerii pot îmbrăca haina militară, dacă își doresc acest lucru.

Potrivit președintelui Senatului, nu s-a discutat despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. „Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus Armata.

ADVERTISEMENT

Armata a fost prima instituţie din această ţară care s-a transformat. S-a modernizat reducând efectivele de la 342.000 la 90.000 – respectiv 75.000 de militari activi, respectiv 15.000 personal civil contractual. În momentul da faţă, să refaci tot ceea ce ţine de logistica desfăşurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfăşoară pentru militarii rezervişti, poate să fie o opţiune pentru cei care vor să facă Armata. Dar nu obligatoriu”, a adăugat Nicolar Ciucă.

 

ADVERTISEMENT