News

Mircea Geoană vrea schimbarea din temelii a modelului economic al României. “Trebuie să gândim o politică industrială 4.0”

În cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Proiectul România 2030, Mircea Geoană şi-a expus viziunea legată de noul model economic pe care România ar trebui să-l urmeze.
19.10.2023 | 11:13
Mircea Geoana vrea schimbarea din temelii a modelului economic al Romaniei Trebuie sa gandim o politica industriala 40
Mircea Geoană este încrezător în potenţialul de dezvoltare al României Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asociaţia Proiectul România 203o organizează la București prima Conferinţă anuală “Puterea Inovării – Reclădind Încrederea, Imaginăm Viitorul”. Le eveniment participă personalități marcante ale lumii euroatlantice din politică, economie și mediul academic, dar și lideri inovatori din cercetare, media și tehnologie. Între aceştia se află şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Romania Innovation Nation, conceptul care atrage laolaltă diaspora științifică, tehnologică, academică și intelectuală

În cadrul discursului său de deschidere, Mircea Geoană a pus un accent deosebit pe noul model economic de urmat, subliniind că acesta ar trebui să se plieze pe schimbările rapide şi profunde pe care le înregistrează lumea în care trăim. În viziunea sa este imperioasă o nouă relație între economie, securitate, tehnologie și societate.

ADVERTISEMENT

“Pentru România, istoric țara formelor fără fond, această schimbare de paradigmă și adaptarea la noua realitate politică și economică globală va fi extrem de complicată. Dictatura mediocrității și politizarea dusă la extrem a instituțiilor statului împiedică factorul politic să opereze cu fenomene atât de complexe. Iar modelul existent este el însuși greu de deslușit și cu atât mai greu de transformat”, a spus Mircea Geoană, în discursul său.

Pentru a putea ieşi din această situaţie dificilă, fostul şef al diplomaţiei române consideră că două axe strategice sunt obligatoriu de urmat, pentru ca România să facă “saltul istoric de dezvoltare”. Aceste măsuri ar trebui puse în aplicare indiferent de culoarea politică sau ideologia partidelor aflate la guvernare.

ADVERTISEMENT

“În primul rând, modelul economic de astăzi, cu 70% din PIB produs de primele 12 mari orașe ale țării, și-a atins limita de creștere și efectul de tracțiune pentru restul țării și întreagă economie. O politică energică de ridicare a orașelor de talie medie, de încurajare a conurbațiilor și a sindicatelor de comune, de agregare de investiții în comunele cu vitalitate economică pentru a iradia și către ruralul mic este absolut necesară. Punerea într-o logică coerentă a fondurilor naționale, europene, locale și atrase pot face diferența”, consideră Mircea Geoană.

A doua axă de urmat este legată de asumarea inovării, aceasta având potenţialul de a atrage laolaltă diaspora științifică, tehnologică, academică și intelectuală românească. Aici sunt necesare un Fond de capital de risc, inclusiv de deep tech, pentru tehnologii cu dublă întrebuințare, dar şi o Agenție de Inovare care să investească în cele mai promitoare start-up-uri. În plus, trebuie stimulate proiectele de cercetare și creată o adevărată piaţă de capital de risc pentru inovatorii români. “Toate trebuie să conducă la ceea ce aș denumi România Innovation Nation”, a mai spus Geoană.

ADVERTISEMENT

“Într-o prima etapă, ceea ce ne putem propune este măcar un Stat care Merge, care funcționează la parametri normali în funcțiile sale esențiale și care își alege cu cap politicile economice și sociale pe care le îmbrățișează ca priorități”, a mai arătat Mircea Geoană în expunerea sa.

Actualul secretar general adjunct al NATO consideră că este de datoria statului român să investească în zone unde capitalul privat nu are randamentele sau resursele să investească, precum zonele sărace și sectoarele de mare intensitate de capital. “Acest New Deal Românesc va crea stimulente pentru ca marile firme occidentale să dea o preferință explicită companiilor românești ca parteneri, furnizori sau subcontractori privilegiați”, consideră Geoană.

ADVERTISEMENT

Pentru ca demersul să aibă succes este obligatorie digitalizarea accelerată și completă a sectorului public, a economiei și a societății. În plus, în opinia acestuia, România trebuie să-și propună să fie campioana dual-use tehnologies, a securității cibernetice, a securității și independenței energetice și a tranziției către un model energetic sustenabil și respectuos față de mediu și biodiversitate.

De asemenea, un accent mai mare ar trebui pus pe PNRR, care ar trebui să devină un Plan Național nu doar de Redresare, ci și de Transformare. “Politicile și fondurile europene sunt elemente de sprijin și nu un substitut al unei viziuni economice și instituționale proprii. România trebuie să-și gândească o politică industrială 4.0, care să anticipeze și să îmbrățișeze revoluțiile industriale și tehnologice în plină desfășurare și să o integreze într-un tot armonios”, a susţinut Mircea Geoană în discursul său.

Politici ambiţioase de natalitate şi un rol important pentru Biserică şi ONG-uri

Și restul actorilor din societate, precum Biserica și ONG-urile au un rol important de jucat, cu ajutorul acestora putându-se asigura creșterea generală a economiei, atacând simultan problemele de sărăcie, excluziune și abandon școlar, inclusiv în comunitatea rromă. “Acest New deal românesc va trebui să cuprindă politici de natalitate ambițioase și un plan strategic de recuperare a unei părți cât mai mari din Dispora românescă și moldovenească cu dublă cetățenie”, a mai declarat Geoană.

“Brandul de țară va trebui să devină parte a noului model economic. Promovând coerent și perseverent un brand care să reflecte adevărata esență a țării și poporului noastru – o țară cu talent în inovare și tehnologie, cu natură superbă și cu oameni creativi – vom face ca exporturile de mărfuri și servicii, dar și de cultură și idei să crească valoarea întregii economii, recâștigând respectul străinătății și încrederea și speranța românilor”, a concluzionat secretarul general adjunct al NATO.

Pentru ca aceasta să se întâmple, clasa politică trebuie să-și revizuiască resursa umană, pentru că tocmai modul de operare al clasei politice este cel care ţine pe loc sau trage în jos economia şi societatea. În plus, partidele politice trebuie să înțeleagă că fără un acord politic pe un program de dezvoltare strategică, România nu are cum să-și recupereze întârzierea.

“Transformand statul, politica, economia si societatea si înarmati cu viziune, ambiție și tenacitate vom putea începe marșul forțat către top 10 țări în Europa și statutul de economie dezvoltată, bazată de inovare, competitivitate, coeziune teritorială și socială și sustenabilitate, generatoare de locuri de muncă și civilizație pentru toate generațiile”, şi-a încheiat Mircea Geoană discursul ţinut joi, la Conferinţă “Puterea Inovării – Reclădind Încrederea, Imaginăm Viitorul”.

ADVERTISEMENT