News

Mircea Geoană, favorit clar la alegerile prezidențiale, ca independent, conform unui sondaj INSCOP

Mircea Geoană, din postura de independent, este favorit clar la alegerile prezidențiale din 2024. Acest lucru este arătat de cel mai recent sondaj INSCOP.
02.10.2023 | 11:26
Mircea Geoana favorit clar la alegerile prezidentiale ca independent conform unui sondaj INSCOP
Sondaj INSCOP. Mircea Geoană, ca independent, pe primul loc în preferințele electoratului la prezidențiale. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană, în prezent secretar general adjunct al NATO, are cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale de anul viitor din România. Acest lucru este edificat de un sondaj INSCOP.

Sondaj INSCOP. Mircea Geoană, ca independent, pe primul loc în preferințele electoratului la prezidențiale

Mircea Geoană este românul cu cea mai importantă funcție internațională în acest moment. Deși nu și-a anunțat oficial o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024, secretarul general adjunct al NATO este văzut cu mari șanse la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Din postura de independent, Geoană are aproximativ un sfert din intențiile de vot, relevă cel mai recent sondaj INSCOP, realizat la comanda News.ro. Oficialul Alianței Nord-Atlantice este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion și Nicolae Ciucă.

La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, dvs. cu cine ați vota dintre următorii?”, Mircea Geoană, ca independent, conduce atât în cazul respondenţilor care îşi exprimă preferinţa pentru candidaţii din listă, cât şi în cazul celor care își exprimă preferința pentru candidații din listă şi declară că merg sigur la vot. În prima situaţie, acesta ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.

ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO se află la o distanță considerabilă de Marcel Ciolacu (19,5% / 21,4%), George Simion (18,7% / 18,5%) și Nicolae Ciucă (11,2% / 12,8%).

Mircea Geoană favorit alegerile prezidențiale 2024. Sondaj INSCOP
Mircea Geoană favorit alegerile prezidențiale 2024. Sondaj INSCOP. Sursa foto: news.ro

Mircea Geoană, favorit să se impună și într-un eventual tur II

Același sondaj INSCOP a evaluat şi câteva variante pentru turul ll al alegerilor prezidențiale din 2024. Cetățenii au avut de răspuns la întrebarea: ”Dacă în turul II al alegerilor prezidențiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.

ADVERTISEMENT

Dacă în turul ll ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, primul s-ar impune fără emoții. Cercetarea sociologică arată un scor categoric de 63,5% – 36,5% pentru fostul lider social-democrat. Geoană ar fi candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.

În schimb, un tur II decisiv la prezidențiale care i-ar avea ca protagoniști pe Marcel Ciolacu şi George Simion ar avea scorul de 58,8% – 41,2% în favoarea actualului premier.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană nu ar avea probleme nici într-o ”finală” cu un candidat al PNL. O luptă electorală între oficialul NATO și Emil Boc, edilul din Cluj-Napoca, l-ar da câștigător pe Mircea Geoană, cu 59,9%- 40,1%, mai arată sondajul citat.

  • Sondajul INSCOP Research a fost realizat la comanda News.ro.
  • Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).
  • Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.
  • Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.
ADVERTISEMENT