News

Misterul dispariției Agathei Christie, dezlegat de un istoric. De ce a fost de negăsit timp de 11 zile celebra autoare de romane polițiste

Istoricul BBC Lucy Worsley crede că a descoperit motivele pentru care Christie a dispărut în mod inexplicabil timp de 11 zile
09.10.2022 | 08:54
Misterul disparitiei Agathei Christie dezlegat de un istoric De ce a fost de negasit timp de 11 zile celebra autoare de romane politiste
Lucy Worsley susține că a descifrat misterul dispariției celebrei scriitoare Foto: Daily Mail, Wikipedia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Istoricii s-au întrebat de multă vreme de ce celebra scriitoare de romane polițiste Agatha Christie a dispărut în 1926 pentru a apărea în mod misterios 11 zile mai târziu la un hotel aflat la sute de kilometri de casa ei din Berkshire.

Un istoric BBC ar fi dezlegat misterul dispariției Agathei Christie

Dar acum, istoricul BBC Lucy Worsley crede că a descoperit motivele pentru care Agatha Christie – supranumită “Regina crimei” pentru că a scris 66 de romane polițiste, inclusiv poveștile îndrăgiților detectivi Miss Marple și Hercule Poirot – a dispărut în mod inexplicabil: ea se confrunta, de fapt, cu o stare psihologică rară provocată de o traumă emoțională.

ADVERTISEMENT

Christie, pe atunci în vârstă de 36 de ani, intrase într-o stare de fugă disociativă, în care ar fi suferit o pierdere a propriului simț al sinelui, amnezie și dorința de a se îmbarca într-o călătorie bruscă și neplanificată departe de casă.

Două traume emoționale ar fi putut declanșa o astfel de stare.

Cu opt luni înainte de dispariția sa din aprilie 1926, Christie își pierduse mama, de care fusese excepțional de apropiată și, din această cauză, suferise de depresie. Apoi, în august 1926, soțul ei, colonelul Archie Christie, pilot în Primul Război Mondial, a anunțat că dorea să divorțeze deoarece era îndrăgostit de o femeie mai tânără, Nancy Neele.

ADVERTISEMENT

Worsley, care a făcut cercetări despre această dispariție misterioasă pentru noua sa biografie a Agathei Christie, a declarat pentru BBC History Magazine că ea crede că starea psihică a autoarei s-a deteriorat în această perioadă.

“A spus că uita, suferea de tristețe, insomnie, o incapacitate de a face față vieții normale. Starea ei mentală a devenit atât de proastă încât a luat în considerare sinuciderea”, a relatat istoricul.

ADVERTISEMENT

Până în decembrie, Christie a căzut într-o stare de fugă disociativă.

“Aceasta este o afecțiune foarte rară și te face să ieși din sinele tău normal și să adopți o altă personalitate, astfel încât să nu trebuiască să te gândești la trauma pe care ai trăit-o în situația ta actuală”, a mai spus Worsley.

Agatha Christie a dispărut pe 3 decembrie 1926

Pe 3 decembrie 1926, Agatha Christie s-a certat cu soțul ei și, câteva ore mai târziu, și-a sărutat fiica de șapte ani, Rosalind, și a dispărut din casa lor din Sunningdale, Berkshire. În dimineața următoare, mașina ei a fost descoperită la Newlands Corner, în Surrey, parcată deasupra unei cariere de cretă, cu un permis de conducere expirat și haine în interior.

ADVERTISEMENT

Vestea dispariției Agathei Christie a stârnit o adevărată frenezie mediatică și o operațiune de căutare la nivel național. Peste 1.000 de ofițeri de poliție, 15.000 de voluntari și mai multe avioane au cercetat peisajul rural.

Sir Arthur Conan Doyle, autorul lui Sherlock Holmes, a fost implicat după ce i-a dat unui medium spiritist una dintre mănușile lui Christie pentru a-l ajuta să dea de urma scriitoarei.

La 14 decembrie 1926, aceasta a fost în cele din urmă localizată la un hotel din Harrogate, Yorkshire, înregistrată sub numele de doamna Tressa Neele – folosind numele de familie al amantei soțului ei. După ce a fost găsită, Christie a susținut că nu-și mai amintea niciun detaliu din ceea ce se întâmplase în acele 11 zile și rareori a mai vorbit despre incident.

Unii au acuzat-o că ar fi înscenat întregul eveniment pentru a se răzbuna pe soțul infidel sau, mai rău, pentru a-i înscena uciderea ei, dar Worsley nu este de acord cu această ipoteză.

“Asta nu înseamnă că îi înscenez crima soțului tău infidel, ci că trăiești cu o afecțiune mentală foarte gravă”, a mai spus ea.

Motivul dispariției, disputat de-a lungul anilor

Motivul dispariției Agathei Christie a fost foarte disputat de-a lungul anilor. Sugestiile au variat de la o cădere nervoasă provocată de moartea mamei sale și de rușinea provocată de aventura soțului ei, până la o acțiune publicitară cinică de promovare a autoarei de succes, dar încă puțin cunoscută.

La vremea respectivă, Archie Christie a declarat că soția sa suferea de amnezie și de o posibilă comoție cerebrală, lucru care a fost confirmat ulterior de doi medici. Cu siguranță, aparenta ei incapacitate de a-l recunoaște atunci când a fost găsită pare să susțină această teorie.

Cu toate acestea, cuplul s-a despărțit la scurt timp după aceea, Archie căsătorindu-se cu Nancy Neale, iar Agatha cu arheologul Sir Max Mallowan și nimeni dintre cei implicați nu a mai vorbit vreodată despre dispariție. Într-adevăr, Agatha nu face nicio mențiune în autobiografia sa, publicată postum în noiembrie 1977.

Autoarea a primit titlul de Dame în 1971 și a murit la vârsta de 85 de ani în ianuarie 1976.

Agatha Christie a vândut peste două miliarde de cărți, iar piesa sa de teatru “The Mousetrap” a fost jucată pentru o perioadă record de 70 de ani.

ADVERTISEMENT