News

Certificatul digital Covid a suferit modificări. Ce trebuie să știe românii vaccinați cu Johnson & Johnson

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a implementat o serie de modificări ale certificatului digital UE Covid pentru a respecta noile standarde europene de codificare.
27.12.2021 | 16:04
Certificatul digital Covid a suferit modificari Ce trebuie sa stie romanii vaccinati cu Johnson  Johnson
ADVERTISEMENT

Potrivit precizărilor STS, schimbările au fost făcute în conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificațiilor tehnice.

Astfel, a fost adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Certificatul digital Covid a suferit modificări. Ce trebuie să știe românii vaccinați cu Johnson & Johnson

Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate țările, diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.

Conform noilor specificații, certificatele de vaccinare se marcheză astfel:
•    3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze;
•    2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind Covid-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson & Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.

STS recomandă persoanelor vaccinate cu Johnson & Johnson și care au făcut doza de rapel (booster) să își genereze un nou certificat digital UE privind Covid pe platforma https://certificat-covid.gov.ro.

ADVERTISEMENT

Pe noul certificat, la secțiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări/doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

Până la data de 24 decembrie 2021, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind Covid-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva Covid-19.

Serviciul de Telecomunicații Speciale este în permanentă legătură cu autoritățile europene care administrează secțiunea tehnică a sistemului informatic pentru certificate digitale Covid-19 și asigură implementarea la nivelul României a noilor reglementări europene și naționale venite în sprijinul cetățenilor și al personalului medical.

ADVERTISEMENT