News

Momente cumplite pentru o româncă și familia ei din Gaza: ”Nu avem lumină, apă, nu mai avem nimic”

O româncă și familia ei din Fâșia Gaza trec prin momente cumplite. Aceștia sunt blocați în această zonă bombardată frecvent și fac un apel disperat către autorități.
12.10.2023 | 16:10
Momente cumplite pentru o romanca si familia ei din Gaza Nu avem lumina apa nu mai avem nimic
O româncă și familia ei, blocați în Fâșia Gaza. Apel disperat către autorități. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O româncă blocată cu familia în Fâșia Gaza, zonă bombardată oră de oră de armata israeliană, face un apel disperat către autoritățile române. Femeia spune că ea și rudele sale mai au doar câteva conserve. Apa și energia electrică s-au terminat.

O româncă și familia ei, blocați în Fâșia Gaza. Apel disperat către autorități

De sâmbătă, 7 octombrie, până în prezent, peste 2000 de români au fost evacuați din Israel, a anunțat ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu. Și în Fâșia Gaza se află 350 de români. Mulți dintre ai au solicitat evacuarea, însă acest lucru este greu de realizat, dată fiind situația din zonă.

ADVERTISEMENT

Printre aceștia se află și Elena Halalu. Românca este blocată alături de familia ei în zona de conflict. Într-o intervenția la o televiziune de știri, aceasta cere disperată ajutorul autorităților române: ”Nu mai avem mâncare, suntem fără curent, fără apă, nu mai avem nimic!”, spune ea.

În ultimele zile, Israelul a plasat Gaza sub un asediu total. Alimentele și combustibilul nu mai pot ajunge în enclava a 2,3 milioane de oameni, dintre care mulți sunt săraci și dependenți de ajutor.

ADVERTISEMENT

Conaționala noastră spune că ea și rudele sale trec prin momente de groază. Aceștia nu știu dacă ziua următoare îi mai găsește în viață. De la Ambasada României din Tel Aviv i se transmite că, momentan, nu se poate face nimic.

”Suntem în Fâșia Gaza, printre românii stabiliți aici. De la începutul războiului așteptăm ca cineva să ne scoată de aici. Suntem sub dărâmături, în fiecare dimineață ne trezim și nu știm dacă ne mai vedem, dacă mai putem lua legătura unii cu ceilalți. Internetul se întrerupe, este ceva de groază!

ADVERTISEMENT

Socrii mei sunt la mine pentru că, în urmă cu două zile, s-au dat bombe exact lângă casa lor, iar casa lor este devastată. Suntem toți aici, într-un apartament. Aici nu sunt buncăre, nu sunt locuri de adăpost. Nu este nimic. Așteptăm doar autoritățile române să ne scoată de aici, ca fiecare român care are dreptul la așa ceva.

Noi suntem în legătură cu Ambasada din Tel Aviv. Ni se tot spune că nu se poate face nimic în acest moment. Ni se spune că atât cât au putut să facă au făcut, dar acum totul depinde de autoritățile române, de președinte, de Ministerul de Externe”, spune românca, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Românca din Gaza: ”Stăm doar în casă, fără apă, fără lumină, fără nimic… Fără mâncare”

De aproape o săptămână, Elena și familia ei stau doar în casă. Proviziile sunt pe final. ”Stăm doar în casă, suntem închiși în casă, fără apă, fără lumină, fără nimic… Fără mâncare, doar ce mai avem câteva conserve și pâine pe care o facem noi și ce am mai avut și noi prin casă”, a mai povestit femeia la televiziunea de știri..

Româncă spune că, în orice moment, casa ei poate fi ținta unor bombardamente. Ea are speranțe că, alături de familie, vor reuși să părăsească Fâșia Gaza. ”În acest moment, fâșia Gaza este blocată total. Așteptăm să ni se facă un culoar de evacuare, pentru că noi nu putem ajunge la graniță.

Autoritățile ne-au spus că, dacă ajungem la graniță, ne pot trece în partea cealaltă, dar noi nu putem ajunge la graniță pentru că sunt bombardamente peste tot. Deci Crucea Roșie, UNICEF, toate autoritățile internaționale ar trebui să ne acorde un culoar de evacuare, pentru că suntem foarte mulți români.

Avem un grup aici de vreo 250 de persoane. Bombardamentele sunt lângă noi, lângă casa noastră. Este posibil să se dărâme casa pe noi și să nu mai ajungem la graniță”, a mai spus femeia.

ADVERTISEMENT
Tags: