News

Momentul așteptat de toți pensionarii. Vestea e importantă: 1,6 milioane de români nu vor primi pensii majorate

Schimbări majore în sistemul de pensii. Românii pensionari vor afla după o îndelungă așteptare rezultatele recalculării dosarelor de pensii
21.02.2024 | 19:34
Momentul asteptat de toti pensionarii Vestea e importanta 16 milioane de romani nu vor primi pensii majorate
Recalcularea dosarelor de pensii se apropie de final. Românii care nu vor primi pensii majorate sunt 1,6 milioane de pensionari. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se apropie finalizarea procesului de revizuire a dosarelor de pensii, iar 1,6 milioane de români nu vor primi pensii majorate. În aproximativ șase luni oamenii vor primi noile pensii.

Când vor primi românii noile pensii

Casa Națională de Pensii este în discuții pentru a contracta un sistem informatic care să faciliteze procesul de recalculare. Odată ce digitalizarea va fi completă, aproximativ 5 milioane de dosare vor fi reevaluate, iar noile pensii vor fi distribuite românilor în luna septembrie.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nu toți vor putea beneficia de o creștere suplimentară a veniturilor, iar regulile pentru indexarea viitoarelor pensii vor suferi modificări semnificative.

De asemenea, regulile vor fi adoptate după publicarea în Monitorul Oficial, iar Casa de Pensii va putea semna contractul pentru implementarea sistemului informatic necesar, conform informațiilor furnizate de realitatea.net.

ADVERTISEMENT

După semnarea contractului, personalul din toate agențiile locale de pensii va fi instruit, iar odată cu finalizarea evaluării și digitalizării, procesul de recalculare va începe.

Numărul de dosare de pensii digitalizate

Au fost digitalizate peste 95% dintre dosarele de pensie până acum, iar începând din luna mai și până în august, cetățenii români vor primi deciziile de recalculare. Din luna septembrie vor intra în vigoare noile pensii.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 3 milioane de români sunt eligibili pentru a primi a doua majorare. Pentru cei care nu beneficiază de a doua majorare, este posibil să se acorde majorări mai mici în următorii ani, deoarece indexarea cu rata inflației va fi aplicată la procentul recalculat.

Cu toate acestea, estimările efectuate de cei care se ocupă de recalcularea dosarelor de pensii arată că aproape 1,6 milioane de români vor fi supuși unei indexări de 13,8%.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că în cazul în care procentul recalculat este mai mic în momentul recalculării pensiei, suma actuală plătită va fi menținută, astfel încât pensia să nu scadă. Indexarea cu inflația pentru anul viitor va fi aplicată la acest procent recalculat.

ADVERTISEMENT