Life

Monumentul din România care e în pragul prăbușirii. Șansele să fie salvat sunt minime: “Nu sunt fonduri”

Monumentul din România, vechi de sute de ani care stă să se prăbușească. Cândva, a fost o adevărată amprentă culturală.
17.04.2024 | 15:20
Monumentul din Romania care e in pragul prabusirii Sansele sa fie salvat sunt minime Nu sunt fonduri
Monumentul istoric din România, vechi de sute de ani, care este la un pas de a se prăbuși. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

România nu duce deloc lipsă de monumente și obiective turistice. Unele dintre ele au atras, ani la rând, mii de turiști dornici să le admire frumusețea. Din păcate, din cauza nepăsării autorităților, multe monumente sunt pe cale să dispară de pe harta turistică a României.

Monumentul vechi de sute de ani din România care este la un pas de a se prăbuși

La tot pasul, România are frumuseți care merită admirate. Din păcate, unele dintre ele au ajuns simple ruine care amintesc de vremurile de altă dată. Este și cazul bisericii evanghelice din Veseuș.

ADVERTISEMENT

Acest monument istoric datează din secolul al XV-lea. Este dovada concretă că în județul Alba au locuit, la un moment dat, sașii. Deși nu este singura biserică evanghelică din zonă, este unica ce se află într-un stadiu avansat de degradare.

Alte biserici evanghelice se mai află în Bălcaciu, Șona și Jidvei. Acestea sunt foarte bine întreținute, semn că sașii care au migrat au avut grijă de moștenirea lor culturală. Chiar dacă majoritatea lor sunt în Germania, grija pe care o manifestă față de bisericile evanghelice din România este una constantă.

ADVERTISEMENT

În continuare, biserica din Veseuș este într-o stare deplorabilă. Nimeni nu se ocupă de recondiționarea ei și riscă să rămână doar câteva ruine din ea.

În ciuda faptului că este una dintre puținele biserici care au rămas în urma sașilor, se pare că nimeni nu este preocupat de acest aspect. Este suficient doar să pui pasul în interiorul ei și îți dai seama că nu mai are mult până dispare cu totul.

ADVERTISEMENT

Biserica evanghelică din Veseuș este desacralizată, chiar dacă se află pe lista Monumentelor Istorice din România. Biserica a fost ridicată în 1504, aproximativ în aceeași perioadă cu celelalte lăcașuri evanghelice.

Deși este declarat un monument istoric, este vizibil din depărtare că nimeni nu s-a îngrijit să îi păstreze aspectul de altă dată. Cândva o amprentă a culturii sașilor în România, în prezent, biserica din Veseuș a devenit un loc al nimănui.

ADVERTISEMENT

Preoții evanghelici au încercat să salveze biserica evanghelică din Veseuș

Curtea este și ea într-o stare deplorabilă, la fel ca interiorul bisericii. Vegetația sălbatică s-a extins peste tot și aproape că acoperă ce a mai rămas din construcția veche de sute de ani.

Tot aici, în curte, se află și câteva morminte. Sunt greu de observat sau de identificat din cauza vegetației luxuriante. Unele pietre de mormânt s-au prăbușit sub încercarea grea a vremii.

Totuși, dintre toate locurile de veci, două dintre ele reușesc să se remarce. Sunt singurele care par îngrijite, semn că urmașii celor îngropați acolo nu au uitat de ei.

Deși este un loc părăsit, potrivit agerpres.ro, unii oameni continuă să îi treacă pragul. Din păcate, nu pentru a se îngriji de ea, ci pentru a lăsa în urma lor fel de fel de resturi și ambalaje.

În interior, biserica evanghelică din Veseuș și-a pierdut strălucirea de altă dată. Tavanul de deasupra altarului a căzut, multe obiecte au fost vandalizate și este mai mult decât evident că biserica se poate prăbuși în orice moment.

Situația bisericii evanghelice din Veseuș este una foarte tristă și este conștientă de toată lumea, mai ales de preoții evanghelici. Mulți dintre ei au încercat să ia legătura cu sașii stabiliți în Germania, dar nu au avut niciun rezultat.

ADVERTISEMENT