News

Monumentul unic din România de care și-au bătut joc comuniștii. Se află într-un oraș important

Restaurarea monumentului de patrimoniu dintr-un oraș cheie din România. A fost construit acum 115 ani și intră într-un proiect amplu de reparații
09.03.2024 | 15:04
Monumentul unic din Romania de care siau batut joc comunistii Se afla intrun oras important
Brăila revitalizează ceasul-turn unic în România. Planurile de restaurare sunt pe cale să înceapă. Sursa foto: turistprinromania.com
ADVERTISEMENT

Un monument deosebit în România, construit acum 115 ani, cunoscut sub numele de ceasul-turn al Brăilei, o emblemă a orașului, se pregătește să intre în proces de restaurare.

Monument istoric, în reabilitări

Monumentul istoric a fost afectat în perioada comunistă, când pe vârful turnului metalic au fost adăugate simbolurile secera și ciocanul. Denumit și “Orologiul de la Dunăre,” a fost edificat în 1909, îndeplinind visul unui cetățean de onoare al orașului, Petru Naum.

ADVERTISEMENT

Bărbatul a donat 8.000 de lei aur municipalității în 1898, cerând ridicarea unui turn metalic cu un ceasornic mare în vârf, în Piața Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil.

Acest frumos obiect urban din centrul Brăilei este realizat din metal și a fost produs de firma cehă Carol Sakar. Ceasul are patru cadrane orientate spre cele patru străzi principale ale orașului, iar culoarea sa albastră reflectă apele Dunării.

ADVERTISEMENT

Un simbol distinct al monumentului este velierul, reprezentând faima portului Brăila în întreaga lume, iar la bază are pictată o corabie, ce marchează faptul că Brăila este un oraş-port.

Cum a fost modificat orologiul în perioada comunistă

Modificările aduse în anii ’50 de comuniști, care au așezat simbolurile secerei și ciocanului pe turn, au fost doar una dintre mutilările suferite de monument.

ADVERTISEMENT

„Ceasul a fost reconstruit în 1968, atunci plasându-se în partea superioară însemnul comunist cu secera şi ciocanul, abandonat între timp. În partea de jos, spre vest, este pictată o corabie cu pânze, prezentă adesea şi în vechile sigilii ale oraşului. Cu timpul, velierele au fost înlocuite cu bastimente propulsate de maşini cu aburi, cu zbaturi sau elice.

Ceasul din centru a fost reper temporal pentru toţi trecătorii care se aflau în drum spre port sau spre gară. La fel de mult, el este şi un reper sentimental, întâlnirile la ceas intrând în obişnuinţa întregului oraş”, spune istoricul Ionel Munteanu, citat de adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, ceasul a fost recondiționat de trei ori, în 1968, 1993 și 2011, afectându-i aspectul original. Recent, Primăria Brăila a inițiat o licitație pentru reabilitarea ceasului, estimată la aproape 3 milioane de lei fără TVA, conștientizând valoarea sa istorică și unică în țară.

ADVERTISEMENT