News

Moștenirea lui Adrian Kreiner. Cine a preluat afacerile de zeci de milioane de euro ale afaceristului ucis în propria casă

La mai bine de două luni de la moartea sibianului Adrian Kreiner, afacerile milionarului au ajuns deja pe mâna altor proprietari.
19.01.2024 | 09:03
Mostenirea lui Adrian Kreiner Cine a preluat afacerile de zeci de milioane de euro ale afaceristului ucis in propria casa
Adrian Kreiner deținea afaceri de zeci de milioane de euro pe an / Foto: Adrian Kreiner Facebook
ADVERTISEMENT

Adrian Kreiner, milionarul de 50 de ani ucis de hoții care veniseră să-i jefuiască casa a dispărut deja de la conducerea unora din firmele pe care le deținea.

Modificări în firmele lui Adrian Kreiner

Cu un zeci de milioane de euro pe an, cea mai importantă moștenire lăsată în urmă de Adrian Kreiner este reprezentată de acțiunile pe care omul de afaceri le deținea în cadrul companiilor sale.

ADVERTISEMENT

Așa se face că la distanță de nici trei luni de la moartea milionarului, numele lui a dispărut din aproape toate afacerile pe care acesta le desfășura. Modificările din actele constitutive au fost operate recent și încă nu au fost publicate în Monitorul Oficial,  conform procedurilor în vigoare.

Afacerea care l-a propulsat pe Adrian Kreiner în rândul milionarilor este fabrica de componente pentru industria auto care funcționează lângă Sibiu, în trei hale industriale, pe un teren de 38.000 mp. Societatea Matec CNC Techink are circa 160 de angajați și recent a intrat și în zona de producție a energiei solare.

ADVERTISEMENT

Cine a moștenit companiile milionarului sibian

Adrian Kreiner a înființat compania în anul 2005, iar aceasta a funcționat, inițial, într-un spațiu închiriat, cu o echipă de cinci angajați și un centru de prelucrare cu comandă numerică. Firma a crescut de la an la an, iar în 2022 a ajuns la o cifră de afaceri de 127 milioane lei (peste 25 de milioane de euro). Cu trei ani în urmă, Matec s-a extins și a mai deschis un punct de lucru la Cugir.

În acest business, sibianul era asociat cu un cetățean austriac, Holger Baumgartner, care deținea jumătate din părțile sociale. După moartea lui Kreiner, Baumgartner a rămas cu partea lui din afacere, iar celelalte procente s-au împărțit între fiica milionarului, Vanessa Kreiner și partenera acestuia de viață, Adriana Emilia Viliginschi, fiecare cu câte 25%.

ADVERTISEMENT

Moartea omului de afaceri a venit într-un moment în care acesta încerca să se dezvolte în zona crypto, de care acesta devenise extrem de pasionat. Astfel, în 2023, Adrian Kreiner și-a mai deschis două societăți: Cubic World SRL, având ca obiect de activitate ”editarea jocurilor pe calculatori” și The Coop Network Cooperativa Agricolă, înregistrată ca firmă de comerț cu ridicata a cerealelor și semințelor.

Fiica afaceristului se va ocupa de afacerea crypto

În realitate, The Coop Network era compania prin care Kreiner intenționa să dea lovitura în industria crypto. El tocmai gândise un întreg ecosistem și se lăuda cu o comunitate de 3.000 de membrii, în ”prima cooperativă de afaceri din România care face legătura între soluțiile inovatoare digitale și afacerile sustenabile, prin intermediul tehnologiei blockchain”.

ADVERTISEMENT

În Cubic World, fiica lui Kreiner a preluat părțile sociale deținute de tatăl ei. Astfel, Vanessa Kreiner deține 50% din afacere, în timp ce restul îi aparțin lui Ionuț Alexandru Dobrescu, acesta fiind și administratorul societății.

În schimb, societatea ”Coop Network” a rămas cu structura de asociați neschimbată. Aici, Adrian Kreiner apare în continuare cu 11% din business, la fel și Adriana Emilia Viliginschi.

Cei doi mai sunt asociați în Geoma Dao Coop Cooperativa Agricolă (20%, respectiv 18%), iar Adrian Kreiner mai apare și acum ca administrator în societățile IQrobotech SRL și Real Ease SRL, ambele înființate pe 3 noiembrie 2023, cu doar câteva zile înainte de moartea lui.

Adrian Kreiner, torturat până la moarte în propria casă

Adrian Kreiner a fost atacat în vila lui din Sibiu, în dimineața zilei de 6 noiembrie 2023. În jurul orei 02:30, trei indivizi mascați, identificați ulterior drept Cosmin Zuleam, Laurențiu Ghiță și Marian Cristian Minae, au pătruns prin efracție și l-au torturat pe proprietar pentru a le spune unde ține banii.

Sibianul a fost lovit la nivelul capului, a trunchiului și a membrelor, după care a fost legat și înfășurat într-un covor, fiind găsit de polițiști în stare gravă. Câteva zile mai târziu, el a decedat la spital. Hoții au fugit din casa lui Kreiner cu ceasuri de 200.000 de euro și au fost capturați ulterior, după ce reușiseră să fugă din țară.

ADVERTISEMENT
Tags: