Life

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Există mai multe teorii despre data nașterii lui Isus

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Ce teorii există cu privire la data nașterii Domnului.
25.12.2023 | 08:30
Motivul pentru care este sarbatorit de fapt Craciunul pe 25 decembrie Exista mai multe teorii despre data nasterii lui Isus
Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Foto Pinterest
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Există mai multe teorii despre data reală la care s-a născut Isus.

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie

Data exactă a nașterii lui Isus Hristos nu este cunoscută cu certitudine. Există diverse teorii și ipoteze, unele contradictorii, cu privire la aceasta.

ADVERTISEMENT

În general, informațiile referitoare la data nașterii lui Iisus provine din relatări biblice și din surse istorice antice. Acestea nu oferă o precizie absolută.

Data de 25 decembrie a fost aleasă pentru a marca această sărbătoare, dar nu este unanim acceptată că aceasta este cu adevărat data nașterii lui Isus.

ADVERTISEMENT

Există mai multe teorii cu privire la anul și luna în care s-ar fi născut Isus. Data tradițională, de 25 decembrie, este data cea mai larg acceptată pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

A fost stabilită de către Biserica Creștină în secolul al IV-lea. Cu toate acestea, mulți cercetători susțin că această alegere a fost influențată și de dorința de a suprapune sărbătoarea creștină peste festivități păgâne care aveau loc în jurul solstițiului de iarnă.

ADVERTISEMENT

Ce alte teorii mai există

Teoria lui Dionisie Exiguul. Calendarul occidental a fost introdus de către călugărul Dionisie Exiguul în secolul al VI-lea.

El a plasat nașterea lui Isus în anul 1 d.Hr., dat fiind că la vremea aceea nu exista conceptul de zero în calendar. Totuși, acest calcul a fost ulterior criticat, iar mulți susțin că Iisus s-ar fi născut mai devreme, poate cu câțiva ani înainte.

ADVERTISEMENT

O altă variantă referitoare la data nașterii lui Isus este cea de pe 25 martie. Astfel, aceasta spune că în niciun caz sărbătoarea nu ar trebui să aibă loc iarna.

De altfel, sunt și alte teorii convergente care spun că nașterea Domnului a fost prin septembrie, pentru că iarna oile sunt la pășunat, nu în ogradă.

Unii cercetători susțin că data nașterii lui Isus ar putea fi legată de solstițiul de iarnă, care are loc în jurul datei de 21 sau 22 decembrie.

ADVERTISEMENT