Life

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Există mai multe teorii despre data nașterii lui Isus

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Ce teorii există cu privire la data nașterii Domnului.
25.12.2023 | 08:30
Motivul pentru care este sarbatorit de fapt Craciunul pe 25 decembrie Exista mai multe teorii despre data nasterii lui Isus
Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Foto Pinterest
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie. Există mai multe teorii despre data reală la care s-a născut Isus.

Motivul pentru care este sărbătorit, de fapt, Crăciunul pe 25 decembrie

Data exactă a nașterii lui Isus Hristos nu este cunoscută cu certitudine. Există diverse teorii și ipoteze, unele contradictorii, cu privire la aceasta.

ADVERTISEMENT

În general, informațiile referitoare la data nașterii lui Iisus provine din relatări biblice și din surse istorice antice. Acestea nu oferă o precizie absolută.

Data de 25 decembrie a fost aleasă pentru a marca această sărbătoare, dar nu este unanim acceptată că aceasta este cu adevărat data nașterii lui Isus.

ADVERTISEMENT

Există mai multe teorii cu privire la anul și luna în care s-ar fi născut Isus. Data tradițională, de 25 decembrie, este data cea mai larg acceptată pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

A fost stabilită de către Biserica Creștină în secolul al IV-lea. Cu toate acestea, mulți cercetători susțin că această alegere a fost influențată și de dorința de a suprapune sărbătoarea creștină peste festivități păgâne care aveau loc în jurul solstițiului de iarnă.

ADVERTISEMENT

Ce alte teorii mai există

Teoria lui Dionisie Exiguul. Calendarul occidental a fost introdus de către călugărul Dionisie Exiguul în secolul al VI-lea.

El a plasat nașterea lui Isus în anul 1 d.Hr., dat fiind că la vremea aceea nu exista conceptul de zero în calendar. Totuși, acest calcul a fost ulterior criticat, iar mulți susțin că Iisus s-ar fi născut mai devreme, poate cu câțiva ani înainte.

ADVERTISEMENT

O altă variantă referitoare la data nașterii lui Isus este cea de pe 25 martie. Astfel, aceasta spune că în niciun caz sărbătoarea nu ar trebui să aibă loc iarna.

De altfel, sunt și alte teorii convergente care spun că nașterea Domnului a fost prin septembrie, pentru că iarna oile sunt la pășunat, nu în ogradă.

Unii cercetători susțin că data nașterii lui Isus ar putea fi legată de solstițiul de iarnă, care are loc în jurul datei de 21 sau 22 decembrie.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Garsonieră de 15 metri pătraţi,
Garsonieră de 15 metri pătraţi, "cu patul sub masă", scoasă la vânzare cu 143.000 de euro, preţ redus. Afaceri cu imobiliare în Milano
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din...
Scriitor reclamat de vecini dintr-un motiv bizar: „Blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților“
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Legea pensiilor. Articolul care spulberă speranțele pensionarilor
Legea pensiilor. Articolul care spulberă speranțele pensionarilor
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere....
Bianca Drăgușanu a îmbrăcat o bluză transparentă și și-a lăsat sânii la vedere. Ultimele intervenții estetice pe care și le-a făcut
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde