Life

Orașul unde se află “Coroana de spini” purtată de Iisus Hristos. Mulți români îl vizitează, dar nu știu de existența acestui obiect Sfânt

În ce oraș se află, de fapt,“Coroana de spini” purtată de Iisus Hristos. Este un loc vizitat de mulți români, dar nu știu de existența obiectului sfânt.
02.11.2023 | 19:35
Orasul unde se afla Coroana de spini purtata de Iisus Hristos Multi romani il viziteaza dar nu stiu de existenta acestui obiect Sfant
În ce oraș de află “Coroana de spini” purtată de Iisus Hristos. Sursa foto: Hepta, news.com.au/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

“Coroana de spini” purtată de Iisus Hristos se află într-un oraș foarte vizitat de români, care nu știu despre existența acestui obiect sfânt. Artefactul a fost salvat dintr-un incendiu, acum câțiva ani.

În ce oraș de află “Coroana de spini” purtată de Iisus Hristos

Acum patru ani, după ce un incendiu a avut loc în catedrala în care se afla Coroana de spini, au existat îngrijorări cu privire la acest obiect. Este vorba despre Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost devastată de incendiu în primăvara anului 2019.

ADVERTISEMENT

Primul obiect pe care pompierii au fost rugați să-l salveze a fost Coroana de spini. Astfel, aceștia au intrat în clădirea în care se afla obiectul, fără să știe unde era ascunsă mai exact. Artefactul lipsea de pe harta primită pentru a nu exista documente care să dezvăluie locul.

La un moment dat, un pompier a localizat seiful în care se afla Coroana, care a fost scoasă în timp util din clădire. Inițial, acesta scosese o replică a obiectului, aflată într-o casetă de sticlă, crezând că este originalul.

ADVERTISEMENT

În prezent, Coroana de spini este bine păstrată în trezoreria Catedralei Notre-Dame din Paris. Obiectul sfânt a avut parte, în trecut, de lucruri și mai rele, potrivit aleteia.org.

Cum a ajuns artefactul în Franța

De exemplu, Coroana a scăpat de pasiunea pe care naziștii o aveau pentru suveniruri ale Patimilor atunci când au ocupat Parisul. În timpul Revoluției Franceze din 1789, obiectul a fost aproape să fie distrus.

ADVERTISEMENT

Coroana de spini a fost depozitată la Notre-Dame abia după Revoluția Franceză. La puțin timp după ce a ajuns în Franța, artefactul a fost depus într-o biserică. La Sainte-Chapelle a fost construită, în principiu, pentru uzul regelui, fiind un depozit pentru colecția de relicve sacre a suveranului.

În cadrul bisericii a fost concepută o vitrină pentru Coroana de Spini, care a costat 13.134 de monede de aur. Suma era impresionantă la acea vreme. Ca să nu pară a fi o achiziție lumească, suveranul a aranjat să achite datoriile proprietarului anterior.

ADVERTISEMENT

A fost cea mai costisitoare piesă de colecție văzută vreodată, având un preț chiar mai mare decât cel al “Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci. Regele Ludovic al IX-lea nu a ascuns artefactul, ci l-a proclamat peste tot, având un prestigiu pe care niciun alt conducător din Europa nu îl avusese până la acel moment.

Spinii Coroanei au fost îndepărtați de către diverși regi francezi de-a lungul timpului. Spinii au fost împrăștiați peste tot în lume. Din 1790, nu a mai dispărut nicio parte din Coroană.

Unele locații sunt catedralele din Köln, Praga și Sevilla, precum și un internat din nordul Angliei ((Stonyhurst College) și British Museum. Aceștia au ajuns chiar și în Biserica St. Michaels din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA.

Spinii coroanei sunt lung, duri și ascuțiți, dar nu sunt oferite prea multe detalii despre natura exactă a obiectului. Evangheliile nu nu menționează clar dacă Iisus Hristos a purtat Coroana pentru episodul Ecco Homo cu Pontius Pilat sau pe parcursul întregii călătorii spre moarte.

ADVERTISEMENT