Sport

Naționala Angliei va juca fără spectatori! Stadionul Wembley a fost suspendat după haosul produs de fani la finala Euro 2020

UEFA i-a suspendat stadionul Angliei după incidentele care au avut loc la finala Campionatului European, atunci când mai mulți fani britanici au încercat să intre în arenă, deși nu aveau bilete.
18.10.2021 | 18:41
Nationala Angliei va juca fara spectatori Stadionul Wembley a fost suspendat dupa haosul produs de fani la finala Euro 2020
Naționala Angliei va juca cu porțile închise! Stadionul Wembley a fost suspendat după haosul produs de fani la finala Euro 2020. FOTO: Twitter
ADVERTISEMENT

Anglia a primit nota de plată pentru evenimentele triste de la finala Euro 2020. Înaintea meciului cu Italia, la porțile stadionului Wembley au avut loc numeroase incidente violente. Mai mulți fani, care nu aveau bilete, s-au luat la bătaie cu forțele de ordine, în tentativa de a intrat pe stadion.

Nu este însă singurul motiv pentru care UEFA a deschis o anchetă. Englezii au fost investigați și pentru alte probleme cauzate de suporteri. Aceștia au fost acuzați că au pătruns pe suprafața de joc, au aruncat cu obiecte pe gazon, au folosit lasere și au huiduit în timpul imnurilor.

ADVERTISEMENT

În urma incidentelor de la acea vreme, autoritățile din Londra au emis mandate de arestare pe numele a 49 de persoane. Supărarea englezilor a fost cu atât mai mare cu cât la final, Italia a cucerit trofeul continental chiar la ei acasă, la loviturile de departajare.

Anglia, cu stadionul suspendat! Motivul, incidentele de la finala Euro 2020

Astfel, forul continental a decis ca selecționata pregătită de Gareth Southgate să dispute fără spectatori următoarele două jocuri de pe teren propriu. Dacă pentru primul meci naționala Albionului nu va avea dreptul să permită accesul niciunui spectator, pentru al doilea, stadionul se află în stare de suspendare.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, Anglia va juca și al doilea meci fără fani în tribune, dacă are loc o nouă abatere. Astfel, vicecampioana europeană știe încă de pe acum că primul meci din următoarea ediție a UEFA Nations League, de pe teren propriu, se va disputa fără spectatori.

Pe lângă suspendarea stadionului, Federația Engleză de Fotbal a primit din partea UEFA și o amendă în valoare de 100 de mii de euro.

ADVERTISEMENT

„Deși suntem dezamăgiți de această sancțiune, recunoaștem concluzia la care a ajuns UEFA. Condamnăm comportamentul teribil al persoanelor care o provocat scenele grotești de la stadionul Wembley la finala Euro 2020 și regretăm profund că unii fani nu au putut intra pe stadion.

Suntem hotărâți ca acest lucru să nu se mai repete niciodată. Continuăm să colaborăm cu autoritățile calificate pentru a le sprijini să ia măsuri împotriva celor responsabili și să plătească absolut toți cei vinovați”, a fost poziția conducătorilor fotbalului englez, după primirea sancțiunii.

ADVERTISEMENT

Sancțiunea primită de naționala Angliei se aplică doar pentru meciurile organizate sub egida UEFA, astfel că, partida cu Albania, programată pe 12 noiembrie, din preliminariile Campionatului Mondial de anul viitor, pe Wembley, se va putea desfășura cu spectatori în tribune.

Organizarea Campionatului Mondial din 2030, în pericol?

Haosul de la finala dintre Anglia și Italia ar putea să aibă și o altă conotație negativă pentru gazda ultimului act. Englezii își doresc să organizeze Cupa Mondială de peste nouă ani, împreună cu Irlanda, Țara Galilor și Scoția, dar evenimentele de la Campionatul European ar putea reduce semnificativ șansele de a câștiga candidatura pentru turneul final.

Când UEFA și FIFA organizează o finală, în jurul stadionului  se creează un perimetru în care au acces numai persoanele cu bilet la meci. La finala de pe Wembley, acest lucru a fost imposibil, deoarece arena londoneză se află într-o zonă rezidențială, ceea ce îngreunat misiunea organizatorilor.

ADVERTISEMENT