News

Nava spațială Osiris-Rex s-a întors pe Pământ cu o mostră de pe asteroidul Bennu. Când ar putea lovi planeta noastră

Nava spațială Osiris-Rex s-a întors pe Terra cu o mostră de pe asteroidul Bennu, considerat cel mai periculos asteroid de către specialiști.
25.09.2023 | 09:09
Nava spatiala OsirisRex sa intors pe Pamant cu o mostra de pe asteroidul Bennu Cand ar putea lovi planeta noastra
Nava spațială Osiris-Rex s-a întors pe Pământ. Foto: NASA
ADVERTISEMENT

Nava Spațială a colectat un eșantion imaculat de pe asteroidul Bennu, și l-a eliberat din spațiu spre o zonă de aterizare în deșertul Utah din SUA. Capsula conține roci și sol de asteroid, fiind prima misiune a agenției spațiale americane de colectare a unui eșantion de pe un asteroid periculos.

Nava spațială Osiris-Rex s-a întors pe Pământ

Conform Sky News, un sfert din acest eșantion va fi oferit unui grup de peste 200 de persoane de la 38 de instituții din întreaga lume, inclusiv la Muzeul de Istorie Naturală și Universitatea din Manchester. Lansată în 2016, misiunea Osiris-Rex a ajuns după doi ani la asteroidul Bennu.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință vor să afle mai multe despre acest asteroid, care ar putea lovi planeta noastră peste sute de ani, dar și despre originea sistemului nostru solar, pentru că asteroidul este o rămășiță a unui episod cosmic de acum 4-5 miliarde de ani, conform Antena 3.

Având în vedere ceea ce știu astronomii despre orbita asteroidului Bennu, există în prezent o șansă de 1 din 2700 ca acesta să lovească Pământul până la sfârșitul secolului al 22-lea. Bennu nu este un asteroid de tip ”ucigaș de dinozauri”, dar ar putea cauza daune semnificative dacă ar exploda în atmosfera noastră și ar lovi oriunde pe planetă.

ADVERTISEMENT

Experții care studiază acest asteroid au concluzionat că Bennu se apropie la fiecare 6 ani tot mai aproape de Terra cu 300.000 de kilometri, fiind clasat pe lista obiectelor potențial periculoase de către NASA. Vestea bună ar fi că, din cauza densității asteroidului și a golurilor care par să îl compună, mare parte din masă s-ar dezintegra înainte de a atinge solul.

Potrivit specialiștilor, 101955 Bennu prezintă un potențial risc de impact cu Pământul și apare în sistemul de monitorizare Sentry pe locul al treilea, pe Scala Palermo. Un studiu recent al matematicianului Andrea Milani a descoperit opt impacturi posibile cu Pământul cândva în 2169 – 2199.

ADVERTISEMENT

101955 Bennu (denumire provizorie 1999 RQ36) este un asteroid Apollo descoperit de programul LINEAR la 11 septembrie 1999, cu un diametru de 493 de metri. NASA urmărește atent astfel de obiecte ”din apropierea Pământului”, care pot prezenta riscuri de coliziune, iar în prezent Bennu se află în capul listei.

Pentru cei care studiază riscul existențial al planetei, lista amenințărilor e tot mai largă, de la război nuclear la un virus sau inteligență artificială. Vestea bună e că niciun asteroid gigant nu ar trebui să lovească planeta în următoarea mie de ani, aici fiind vorba despre asteroizi care ar putea încheia viața pe Terra.

ADVERTISEMENT

Cel puțin asta arată un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Colorado și NASA și acceptat pentru publicare în The Astronomical Journal, care a extins prognozele pentru cei mai mari asteroizi cunoscuți din apropierea Pământului și nu a găsit niciunul care să amenințe Pământul în următoarea mie de ani.

ADVERTISEMENT
Tags:
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Trei zodii care pierd bani în decembrie. Ratează o șansă unică de câștig
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română