News

Asteroid gigant, de dimensiunea unui zgârie-nori, descoperit în apropierea Terrei

Asteroid gigant, de dimensiunea unui zgârie-nori, descoperit în apropierea Terrei. Astronomii atrag atenția asupra potențialei amenințări.
03.08.2023 | 20:56
Asteroid gigant de dimensiunea unui zgarienori descoperit in apropierea Terrei
Descoperire senzațională: Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori aflat în apropierea Terrei. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Astronomii au anunțat o descoperire senzațională: un asteroid cu dimensiunea unui zgârie-nori a fost identificat în apropierea Pământului. Cunoscut sub numele oficial de 2022 SF289, acest asteroid are un diametru de 180 de metri și a fost clasificat drept un asteroid potențial periculos (PHA), potrivit informațiilor livescience.com.

Cât de periculos este acest asteroid

Cu toate acestea, spre norocul nostru, nu există niciun risc de coliziune cu acest asteroid în perioada imediat următoare. În septembrie 2022, 2022 SF289 s-a apropiat relativ de Pământ, trecând la aproximativ 7,2 milioane de kilometri de planeta noastră, potrivit datelor furnizate de NASA.

ADVERTISEMENT

Descoperirea a avut loc recent, când astronomii au testat un nou algoritm conceput pentru detectarea asteroizilor mari, utilizând mici secvențe de date științifice.

Ei sunt convinși că 2022 SF289 reprezintă doar vârful icebergului în ceea ce privește detectarea asteroizilor, având în vedere potențialul Observatorului Rubin și al noului algoritm.

ADVERTISEMENT

Aceasta deschide noi perspective de cercetare, sugerând că s-ar putea să existe mii de asteroizi PHA “ascunși”, care orbitează în jurul Pământului și evită să fie detectați.

Astronomii sunt hotărâți să continue investigațiile pentru a înțelege și a monitoriza mai bine aceste corpuri cerești periculoase care se află în apropierea planetei noastre.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă un asteroid

Un asteroid este un corp ceresc, o planetă minoră, care orbitează în jurul Soarelui și care poate avea dimensiuni variate, de la câțiva metri până la sute de kilometri în diametru.

Asteroizii sunt considerați relicve ale formării sistemului solar, iar majoritatea dintre ei se găsesc în centura principală de asteroizi, situată între Marte și Jupiter.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, unii asteroizi pot avea orbite care se apropie de Pământ sau de alte planete, reprezentând uneori o potențială amenințare pentru planeta noastră în cazul unei coliziuni. De aceea, monitorizarea și studierea asteroizilor sunt subiecte de mare interes pentru astronomie și cercetarea spațială.

 

ADVERTISEMENT
Tags: