News

Nereguli la jumătate dintre stațiile GPL din București. Măsurile anunțate de prefectul Capitalei

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, anunță că jumătate dintre stațiile GPL din București au nereguli, astfel că au fost anunțate controale.
29.08.2023 | 13:57
Nereguli la jumatate dintre statiile GPL din Bucuresti Masurile anuntate de prefectul Capitalei
Nereguli la jumătate dintre stațiile GPL din București. Foto: Observatornews.ro
ADVERTISEMENT

Prefectul se teme că multe stații GPL ilegale au fost închise doar pe hârtie. Astfel, la ordinul premierului Marcel Ciolacu, nu mai puțin de 10 instituții se vor ocupa de stațiile GPL din România. Explozia din Crevedia a atras atenția, din nou, că România este un stat disfuncțional, plin de probleme îngropate sub preș.

Nereguli la jumătate dintre stațiile GPL din București

De data aceasta se ridică problema stațiilor GPL, care ar fi multe prea aproape de case și blocuri, iar altele ar fi second hand, cumpărate din străinătate. Patronii care fac ilegalități nu par impresionați de tragedia de la Crevedia și își văd de treabă, continuând să încarce butelii la aceste stații, deși e ilegal.

ADVERTISEMENT

Potrivit Observatornews.ro, mai bine de jumătate din stațiile GPL din București pot fi considerate surse de risc pentru incendiu. ”Trebuie să clarificăm terminologia, pentru a nu speria populaţia municipiului Bucureşti. În fiecare an, ISU elaborează un plan, denumit planul de acoperire şi asigurare a riscurilor la nivelul municipiului Bucureşti, anul acesta planul se avizează de prefectul municipiului şi se aprobă de către Consiliul General al municipiului.

Acest plan inventariază toate posibilele riscuri din Capitală, vorbim de cutremure, inundaţii, posibile incendii, iradiaţii, tot ce înseamnă posibilă situaţie de risc. În ceea ce priveşte sursele de incendiu, şi acestea sunt multiple. Spre exemplu, orice clădire cu 40 de unităţi locative poate fi considerată o sursă de incendiu, pentru că se cumulează mai mulţi factori, iar aceşti factori, se calculează după o formulă matematică care se poate referi la distanţa faţă de o clădire rezidenţială, lăţimea căilor de acces către un obiectiv, numărul de hidranţi din zonă şi presiunea apei”, a punctat Rareş Hopincă, prefectul Capitalei.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, la nivel de București există 372 de stații de distribuție a carburanților, aici fiind incluse stațiile GPL, dar și cele clasice de benzină și motorină. Din totalul de 372 ar exista 223 de benzinării, care acum sunt inventariate de ISU pentru a vedea dacă prezintă risc pentru incendiu.

”Aceste staţii, aflate în apropierea străzilor înguste sunt verificate anual de instituţii ale statului. Pericolul de la Crevedia nu a fost de la o staţie autorizată, a fost de la o facilitate care funcţiona clandestin”, a punctat prefectul. În total, în Sectorul 5 au fost identificate 11 stații GPL fără autorizație și 9 au fost amendate după un total de 22 de controale.

ADVERTISEMENT

”La Sectorul 5 atribuţia unei Primării vizează o arie extrem de restrânsă, şi primarul Piedone a verificat doar ce poate verifica o primărie. Primăria nu poate verifica spre exemplu instalaţia sub presiune, poate să sesizeze instituţiile statului dacă depistează că un astfel de aviz, care este vital pentru instalaţia unei staţii GPL, nu există. Faptul că acum avem o atenţie sporită şi se fac controale ample din partea tuturor insituţiilor este un lucru foarte bun, dar fără a fi publicate sau a atrage atenţia publicului, aceste controale se fac anual”, a completat Rareș Hopincă.

În încheiere, prefectul Capitalei a anunțat că toate benzinăriile stau stațiile GPL ar trebui scoase din aglomerările urbane dense. ”În opinia mea, facilităţile de acest tip trebuie scoase din aglomerările urbane dense. În momentul în care avem o staţie GPL într-o zonă foarte densă din punct de vedere urban, unde este clar că nu poate funcţiona decât în apropiere de nişte clădiri rezidenţiale, consider că ar trebui regândite astfel încât în aceste zone să nu avem aceste staţii”, a punctat Hopincă, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, rezervoarele cu gaz ar trebui amplasate în stațiile GPL la o distanță de cel puțin 40 de metri de blocuri și 20 de metri de case. Pentru școli și spitale situația e similară, un minim de 40 de metri, în timp ce față de supermarketuri și locuri de joacă, rezervoarele trebuie să fie la cel puțin 60 de metri distanță.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici...
Rusia, după victoria tricolorilor cu Ucraina: România nu a fost niciodată considerată nici măcar o echipă puternică
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist care a câștigat bani mulți de la Benfica, PSG sau FC Porto
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La...
Tinerii care au învins primari aflaţi în funcţie de zeci de ani. La 26 de ani, Andrei Obreja a studiat în Anglia şi va conduce o comună din Timiş
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase...
Românul ăsta mare şi prost Ce a putut spune acum despre Ilie Năstase multimilionarul celebru care l-a jignit incalificabil!
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel...
E OBLIGATORIU pentru TOȚI românii de la 1 IANUARIE 2025. ANUNȚUL ministrului Marcel Boloș
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10...
S-a dat ALERTA! Cântăreț român, în stare CRITICĂ! A căzut de la 10 metri înălțime
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Toți românii care plătesc facturi au o nouă obligație. S-au făcut mari modificări
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în...
Imagini INCENDIARE! Laura Cosoi și Jorge, surprinși în timp ce se sărutau în fața tuturor - FOTO
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO