News

Nicolae Bănicioiu, reacție după ce Viorica Dăncilă a spus că statul nu are bani pentru spitalele regionale: “Guvernul să ceară explicații de la ministrul Sănătății”

20.06.2019 | 17:04
Nicolae Bănicioiu, reacție după ce Viorica Dăncilă a spus că statul nu are bani pentru spitalele regionale:
Nicolae Bănicioiu, reacție după ce Viorica Dăncilă a spus că statul nu are bani pentru spitalele regionale: "Guvernul să ceară explicații de la ministrul Sănătății"
ADVERTISEMENT

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că statul român nu are în acest moment bani pentru construirea celor trei spitale regionale promise de guvernarea PSD și că fondurile alocate pentru aceste proiecte au fost cheltuite pe documentație. Fostul minstru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, un susținător al construirii acestor unități medicale a reacționat imediat  și a făcut apel la Guvern să ceară urgent explicații actualului ministru al Sănătății și să nu abandoneze aceste spitale.

Viorica Dăncilă anunță că statul nu își permite să construiască spitalele regionale promise

Premierul Viorica Dăncilă a declarat la România TV că nu mai există bani în acest exercițiu financiar pentru unitățile spitalicești și că, în urma discuției cu comisarul european Corina Crețu, a stabilit ca în următoarea proiecție bugetară să acceseze 460 de milioane de euro, bani la care este evaluată construirea unui spital. Problema este că următorul exercițiu financiar pentru construirea spitalelor cu co-finanțare europeană înseamnă 2021-2027.

ADVERTISEMENT

“Am avut o discuţie cu doamna comisar european Corina Creţu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentaţia a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard şi ceva de euro. Statul român nu îşi permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Creţu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentaţia şi în următoarea proiecţie bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în guvernarea Ponta, a demarat negocierile cu UE pentru construirea spitalelor regionale

Nicolae Bănicioiu face apel la Guvern să nu abandoneze proiectul

În replică, fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel la actualul Executiv pe contul său de socializare, cerând să nu se renunțe la acest proiect foarte important. Vicepreședinte Pro România a precizat că negocierile cu UE au fost demarate încă din mandatul său și că miniștrii care au venit ulterior guvernării Ponta au tot schimbat strategii și proiecte, care au dus, în final, la această situație.

ADVERTISEMENT

“Am văzut declarațiile de azi legate de renunțarea la proiectul spitalelor regionale și aș vrea să fac câteva precizări. În primul rând, nu sunt de acord cu renunțarea la proiect. De fiecare dată ne plângem că nu avem spitale noi și curate, dar niciodată nu vrem să construim niciunul. În 2014 , în perioada guvernului Ponta, eu am fost ministrul care a negociat și a obținut 300 milioane euro pentru construcția de spitale în România .

Negocierile cu UE și procedurile erau demarate în noiembrie 2015, când guvernul și a încheiat mandatul. După plecarea noastră au tot venit guverne și miniștrii care au schimbat strategii și proiectele, având drept consecintă nedemararea niciunui spital și întârzierea proiectelor. Fac un apel la Guvern să ceară urgent explicații de la ministrul Sănătății și totodată să reia procedurile de construcție a spitalelor regionale  Cred că politicienii ar trebui să lase specialiștii să se ocupe și să nu mai interfereze cu tot felul de viziuni stupide care ne fac atât de mult rău!”, a spus ministrul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri