News

Nicușor Dan despre încălzirea din București: “Este ceva mai bine decât iarna trecută”

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, susține că, potrivit datelor statistice, situaţia căldurii în apartamentele din Bucureşti e mai bună decât anul trecut.
23.12.2021 | 11:39
Nicusor Dan despre incalzirea din Bucuresti Este ceva mai bine decat iarna trecuta
ADVERTISEMENT

Edilul a vorbit într-o emisiune televizată despre situaţia furnizării agentului termic în apartamentele bucureştene, despre dificultățile tehnice și bugetare cu care se confruntă sistemul centralizat, dar și despre variația prețului combustibilului.

Nicușor Dan despre încălzirea din București: “Este ceva mai bine decât iarna trecută”

Nicușor Dan s-a referit la anul trecut ca la un an de minus, presărat de ghinioane provocate de evoluția cotației gazului.

ADVERTISEMENT

“Avem puţin mai mult de două luni de când am dat drumul la căldură, deci putem să facem o comparaţie cu anul trecut.

În situaţia acestui an, din punct de vedere statistic – şi avem toate datele, avem inclusiv un call center în care primim telefoane de la oameni care au probleme cu căldura sau apa caldă – este ceva mai bună decât anul trecut.

ADVERTISEMENT

Anul trecut a fost anul de minus. Au fost şi nişte ghinioane, care vin tot din evoluţia asta imprevizibilă a cotaţiei gazului.

Avem o centrală privată care dădea până acum 3% din căldura Bucureştiului, Vest Energo, din vestul Bucureştiului, care pur şi simplu nu a pornit pentru că ea cumpără gaz nereglementat de pe piaţă şi este obligată, printr-o reglementare naţională a ANRE, să vândă căldură şi curent electric reglementat”, a declarat primarul general, pentru B1 TV.

ADVERTISEMENT

Potrivit edilului, problemele pot fi generate de avarii care apar atât la reţeaua de distribuţie învechită, cât şi la CET-uri din cauza vechimii acestora și a lipsei de investiții.

“Am avut o întârziere la centrala care ţine de Primăria Sectorului 1, care a pornit abia la 1 noiembrie. Deci au fost nişte lucruri care au ţinut de această variaţie a preţului la gaz.

ADVERTISEMENT

Avem o problemă noi, cu aceste conducte care nu au fost schimbate 30 de ani.

Avem însă o problemă şi cu producţia, adică cele patru mari CET-uri care ţin de Ministerul Energiei – cea mai veche dintre ele e din 1964 – şi care în momentul în care au avarii, cum s-a întâmplat de două-trei ori până acum, asta se resimte pe mii de apartamente.

Asta este situaţia, dar este ceva mai bine şi v-o spun statistic, cu toate datele pe masă, decât iarna trecută”, a precizat Dan.

Nicuşor Dan a ținut să sublinieze că în acest an, pentru prima dată, Primăria Capitalei a achitat în totalitate subvenţia pentru termie. Totuși a avertizat că pe 10 ianuarie va trebui achitată o factură care va fi greu de plătit în integralitate.

“Pe 10 ianuarie o să ne vină o factură de vreo 250 de milioane de lei, pe care o să ne fie dificil să o plătim în integralitate”, a mai spus primarul general al Capitalei.

ADVERTISEMENT
Tags: