Vremea neobișnuită i-a făcut pe români să-şi scoată hainele groase din dulapuri, iar episodul de iarnă târzie ameninţă să se prelungească până în preajma Paştelui. În timp ce îşi îndeasă căciulile pe cap şi se înfofolesc în paltoane, mulţi oameni se întreabă cât de normală este o astfel de vreme pentru regiunea ţării noastre.
Locuitorii multor oraşe din Transilvania s-au trezit marţi dimineaţă cu un strat consistent de zăpadă, un peisaj hibernal care nu are nimic idilic în Săptămâna Floriilor, ci mai degrabă provoacă nervi şi disconfort. Mai multe TIR-uri au fost blocate între Braşov şi Predeal, iar şoferii reclamă că drumurile nu au fost curăţate, deşi a nins toată noaptea.
Cât de neobişnuită este o astfel de vreme pentru luna aprilie ne-a explicat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu. “Nu este neobişnuit ca în prima parte a primăverii, martie, începutul lui aprilie, să mai fie scurte epsioade cu aspect de iarnă. Doar că noi, venind după o iarnă foarte blândă, să zicem că ne aşteptam mai puţin la aşa ceva. Dar, repet, nu este ceva cu totul excepţional”, a declarat aceasta, îentru FANATIK.
Aceasta a explicat în particular fenomenul de răcire cu care ne confruntăm zilele acestea. “Ca o explicaţie, circulaţia la scara emisferei nordice, din ultimele săptămâni, a favorizat avansul aerului rece dinspre pol mult înspre regiunile sudice. Este o circulaţie la scară mare care face aşa ceva. Noi avem parte de această vreme severă pe de o parte ca urmare a coborârii acestei mase de aer polar până spre Marea Mediterană, iar pe de altă parte precipitaţiile şi vântul sunt cauzate de un ciclon din Marea Mediterană.
Este un ciclon foarte dezvoltat, îl urmăresc meteorologi din toată Europa, are şi un nume dat de meteorologii germani, îl cheamă Norbert. El ne-a adus atât precipitaţiile din cea mai mare parte a ţării şi intensificările vântului”, a mai explicat directorul executiv al ANM.
Ultimul episod de iarnă autentică manifestat în luna aprilie s-a consemnat în 2017, când în zona Moldovei stratul de zăpadă s-a apropiat de o jumătate de metru, în data de 20 aprilie, ne-a mai declarat Florinela Georgescu. “Este un fenomen târziu, dar tocmai faptul că are un nume popular, ‘zăpada mieilor’, ne arată că s-a mai întâmplat şi altădată. Din când în când se întâmplă acest lucru”, a mai spus meteorologul, pentru FANATIK.
Temperaturile, ale căror minime au ajuns sub pragul de îngheţ, provoacă nu doar disconfort, dar şi pagube agricultorilor, culturile pomilor fructiferi din multe regiuni fiind compromise, după ce aceştia au înflorit, iar ulterior florile au îngheţat. Cei mai afectaţi din acest punct de vedere sunt caişii, una dintre cele mai termofile specii de arbori fructiferi.
În paralel cu ninsorile, vântul creează probleme în special în majoritatea regiunilor, ANM prelungind dea altfel codurile portocaliu şi galben, avertizând că cel puţin până sâmbătă vom avea parte de o vreme deosebit de rece, cu ninsori şi intensificări ale vântului. Echipajele ISU au avut mult de muncă din cauza intemperiilor încă din noaptea de luni spre marţi şi avertizează cu privire la potenţialele pericole la care sunt expuşi cetăţenii.
În consecinţă, IGSU a publicat un ghid cu reguli de urmat în astfel de situaţii de vreme severă şi vânt puternic. Astfel, dacă te afli în aer liber, pentru a evita riscul lovirii sau accidentării, stai departe de copaci înalți, stâlpi de electricitate sau cabluri căzute la pământ. Parchează autoturismul în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
Pe de altă parte, dacă ești în locuință, închide ferestrele și ușile și asigură obiectele aflate în balcoane sau la înălțime, pentru a evita riscul căderii și accidentării pietonilor. Până miercuri dimineață, potrivit avertizării emise de Administrația Națională de Meteorologie, vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea și local în Oltenia și Moldova unde vitezele la rafală vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.