News

Vremea rea face ravagii în România. Zăpada abundentă a dus la suspendarea cursurilor în şcolile din Iaşi. Traficul aerian, perturbat din cauza ninsorii. Update

Vremea rea face ravagii în România. Alertele ANM s-au adeverit. Copaci doborâți, mașini avariate și drumuri blocate de zăpadă.
05.04.2023 | 18:33
Vremea rea face ravagii in Romania Zapada abundenta a dus la suspendarea cursurilor in scolile din Iasi Traficul aerian perturbat din cauza ninsorii Update
Vremea rea face ravagii în România. Zeci de apeluri la 112 de la oameni blocați în zăpadă. Traficul aerian, perturbat din cauza ninsorii. Sursa foto: Facebook / ISU / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
05-04-2023
15:39

Şcolile din Iaşi vor fi închise joi, 6 aprilie

Joi toate şcolile din judeţul Iaşi vor fi închise din cauza condiţiilor meteo. Având în vedere că vineri este prima zi de vacanţă a elevilor, şcoala va reîncepe din data de 19 aprilie, după sărbătorile de Paşte.

“Sunt probleme foarte mari atât în mediul urban, dar în special în mediul rural. Utilajele de deszăpezire nu fac faţă cantităţilor mari de zăpadă spulberată. Meteorologii ne-au anunţat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită, existând riscul ca drumurile să fie blocate. Trebuie să ne gândim în primul rând la siguranţa cetăţenilor.

De aceea, s-a luat decizia ca şcolile să se închidă. În plus, vor fi închise şi acele tronsoane de drum unde există riscul ca oamenii să rămână blocaţi. Toate utilajele disponibile vor interveni astfel încât să menţinem drumurile deschise, dar dacă acest lucru nu este posibil, se va lua decizia de închidere, urmând să se deschidă după ce vor interveni drumarii.

Am cerut să se acorde o atenţie sporită pentru cazurile medicale. Sunt oameni care trebuie să ajungă la spitale, au nevoie de dializă, de alte servicii medicale. Aceste situaţii vor fi priorităţile tuturor instituţiilor în această perioadă”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului, citat de Ziarul de Iaşi.

05-04-2023
08:11

DSU, intervenții în 28 de județe afectate de vremea severă

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că în ultimele 24 de ore, din cauza vremii nefavorabile, echipele de intervenție au avut misiuni în București și în alte 80 localități din 28 județe (Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui).

Echipajele de salvatori au intervenit în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 4 case, 11 curți și 1 beci, precum și pentru degajarea a 104 copaci, 3 stâlpi de electricitate prăbușiți și elemente de construcție de la 30 imobile, fiind avariate 45 autoturisme”, anunță DSU.

În plus, la nivel național s-a intervenit pentru deblocarea a 220 autovehicule surprinse de ninsorile abundente. Miercuri dimineață, erau în desfășurare acțiuni pentru înlăturarea efectelor, în județele Bacău, Botoșani, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Iași și Neamț.

Dat fiind faptul că avertizările emise de către Administrația Națională de Meteorologie sunt încă în vigoare, autoritățile fac apel la cetățeni să țină cont de următoarele recomandări:

  • – evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
  • – urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
  • – evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
  • – în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți, anunță DSU.
05-04-2023
06:01

Zeci de apeluri la 112 de la oameni blocați în zăpadă. Traficul aerian, perturbat din cauza ninsorii

Fenomenele extreme de iarnă continuă să creeze probleme în țară. Cea mai gravă situație este în zona Moldovei. Aici a nins abundent în ultimele ore și s-a depus un strat consistent de zăpadă.

În noaptea de marți spre miercuri, zeci de persoane au sunat la 112, în judeţul Botoşani, pentru a anunţa că au rămas blocate în zăpadă. Au fost trimise echipaje în ajutorul cetățenilor.

Centrul InfoTrafic din cadrul Poliției Române informează că, miercuri, ninge în mai multe zone din ţară, iar traficul se derulează în condiţii de iarnă. Pe mai multe sectoare de rum naţional au fost impuse restricţii, Pe autostrăzi traficul se derulează în condiţii de carosabil umed.

”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul este restricţionat pe prima bandă a DN 1 pe sensul Bucureşti – Ploieşti, la kilometrul 27+100 de metri, în zona loclaităţii Snagov, judeţul Ilfov, după ce un autotren a lovit o conductă de gaze şi a rămas imobilizat pe carosabil. A fost oprită alimentarea cu gaze, nefiind pericol de explozie. se estimează reluarea circulaţiei în condiţii normale după ora 07.00”, anunţă instituția.

La nivelul ţării, sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare, circulându-se în condiţii de iarnă, în zona montană a judeţelor Arad, Bacău, Botoşani, Covasna, Iaşi, Neamţ, Prahova şi Vaslui”, a mai transmis sursa citată.

Restricții sau drumuri închise în țară. Din cauza zăpezii depuse pe carosabil, sunt impuse mai multe restricţii de trafic, astfel:

  • – DN 28A Paşcani – Moţca, judeţul Iaşi – circulaţie închisă;
  • – DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, în zona localităţii Câineni, judeţul Vâlcea – căderi de pietre de pe versanţi – trafic alternativ, pe un sens;
  • – DN 29, între localităţile Botoşani şi Manoleasa, judeţul Botoşani – trafic rstrciţionat pentru autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone;
  • – DN 13B, între localităţile Praid şi Joseni, judeţul Harghita – trafic rstrciţionat pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone.
  • – DN 2, între localitățile Suceava și Siret, județul Suceava – trafic restricționat pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone.

De asemenea, din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud şi Mangalia.

Traficul pe Aeroportul din Iași, afectat de ninsoare

Ninsoarea din noaptea precedentă a afectat activitatea la Aeroportul din Iaşi. Miercuri dimineața, decolarea mai multor avioane a fost întârziată cu până la două ore. Este vorba despre zborurile către Paris, Londra, Roma şi Barcelona, care ar fi trebui să decoleze între orele 6.00 şi 7.00.

Romeo Vatră, directorul aeroportului, spune că pista a fost curăţată. ”Pista de decolare şi aterizare este în cea mai bună stare, pregătită pentru aterizări şi decolări”, a precizat acesta.

De asemenea, în cursul nopţii, drumul către Aeroportul din Iaşi a fost blocat din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. A fost necesară intervenţia echipelor din cadrul ISU Iaşi.

Mulţumim Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţiei de Transporturi Aeriene pentru sprijinul acordat în această noapte la deblocarea drumului de acces către aeroport”, a scris pe Facebook directorul Aeroportului ieşean.

04-04-2023
14:43

Drumuri închise în Braşov, din cauza zăpezii

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 1A, la kilometrul 168, în apropierea localității Săcele, județul Brașov, un autocamion a rămas imobilizat pe suprafața de rulare, blocând ambele sensuri de mers.

Nu sunt persoane rănite. Se acționează cu un utilaj de deszăpezire pentru remedierea situației. Se estimează reluarea normală a traficului în 30-45 de minute.

Totodată, circulaţia rutieră pe DN73A, între Predeal şi Râşnov, este închisă până la ora 18:00 pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone cu restricţie de tonaj din cauza ninsorii abundente, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

“Marţi, 04.04.2023, CNAIR şi Poliţia Rutieră au decis închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe DN73A, până la ora 18:00, între Predeal şi Râşnov, km. 0+000 şi 19+910, pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe fondul ninsorii abundente”, spun reprezentanţii companiei de drumuri.

În prezent, se acţionează cu două ATB-uri şi un unimog pentru degajarea carosabilului.

04-04-2023
12:17

Nou bilanț ISU București-Ilfov în urma fenomenelor meteo severe: aproape 40 de mașini avariate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov a prezentat un nou bilanț al efectelor vremii nefavorabile. Până marți, la ora 15.00, autoritățile au înregistrat 88 de intervenții. Numărul mașinilor avariate se apropie de 40.

”Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben, până astăzi ora 15:00, ISU B-IF a gestionat 88 de intervenții ( 79 în București și 9 în Ilfov) pentru îndepărtarea a 57 de copaci, 22 de elemente de construcție, 6 stâlpi, 1 cablu de electricitate si 2 semafoare. Au fost avariate 39 de autoturisme”, informează instituția.

Conform prognozei speciale ANM pentru București, în următoarele 24 de ore vremea va fi închisă și se va răci accentuat. Temporar va mai ploua. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 55…65 km/h și trecător după-amiaza posibil de peste 70 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar cea minimă va fi de 3…5 grade

Vremea rea care a spus stăpânire pe România în ultimele ore face ravagii. Vântul puternic și ninsorile au produs pagube importante în mai multe zone din țară. Copaci și stâlpi doborâți, zeci de mașini avariate și mai multe accidente s-au raportat numai marți dimineață.

Vremea rea face ravagii în România. Copaci doborâți, mașini avariate și accidente în mai multe zone

Alertele cod portocaliu și galben de precipitații abundente și vânt puternic emise de ANM s-au concretizat. În ultimele ore, în mai multe zone din țară s-au raportat efecte devastatoare ale fenomenelor extreme.

ADVERTISEMENT

Capitala și județul Ilfov, la fel ca majoritatea zonelor, se află sub cod galben. ISU București-Ilfov anunță că, în ultimele ore, a gestionat 61 de intervenții: 54 în București și 7 în Ilfov. Angajații de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au intervenit pentru îndepărtarea a 41 de copaci, 12 elemente de construcție, 6 stâlpi, 1 cablu de electricitate și 1 semafor.

În urma vântului puternic care a doborât copaci și stâlpi, nu mai puțin de 32 de autoturisme au fost avariate în București și în județul Ilfov. În zona Capitalei, vremea rea va continua cel puțin până miercuri.

ADVERTISEMENT

Probleme au fost și în județul Giurgiu. ISU anunță că echipele sale de pompieri au fost solicitate să intervină în următoarele situații:

  • copac căzut pe partea carosabilă, în localitatea Călugăreni. Evenimentul a fost sesizat azi-noapte, în jurul orei 01:10. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni, cu o autospecială dotată cu accesorii specifice pentru îndepărtarea copacului;
  • stâlp de telegraf căzut pe partea carosabilă, în localitatea Podu Doamnei. Evenimentul a fost sesizat azi-noapte, în jurul orei 01:55. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, care au îndepărtat stâlpul de pe șosea.
ADVERTISEMENT

Au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică în Prahova. Cetățeni din 13 localități din județ au rămas marți fără  curent după ce vântul puternic a distrus componente ale rețelei de transport.

ISU Prahova anunță că, din cauza intensificărilor vântului, fost deteriorate 28 puncte de transformare și trei linii de medie tensiune. În total, 3.896 consumatori sunt afectați de avarie. Vizate sunt localitățile: Parepa,Vâlcele, Colceag, Olari Vechi, Lacul Turcului, Iordăchenu, Plavia, Straoști, Vărbila, Valea Cucului, Mocești, Țărculești și Gornet Cricov.

ADVERTISEMENT

Mai multe accidente produse din cauza vremii nefavorabile

Căderile masive de zăpadă și vântul puternic au fost la originea unor accidente rutiere produse în această dimineață. Echipele ISU au intervenit la un accident rutier în comuna Malaia, pe DN 7A (județul Vâlcea). Aici, un autoturism s-a răsturnat, o persoană fiind rănită.

Intervin o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanţă SMURD din cadrul Gărzii de Intervenţie Brezoi şi o ambulanţă SAJ. Sunt două victime, evaluate de către echipajele medicale. Una va fi transportată de ambulanţa SAJ la spital. Cealaltă refuză să fie transportată la spital“, au transmis reprezentanţii ISU Vâlcea.

Probleme au fost și în vestul țării, dar din cauza vântului. În Timiș, un TIR s-a răsturnat pe mijlocul drumului. Accidentul a avut loc pe DN 59 A, Timişoara-Jimbolia, iar traficul a fost blocat pe ambele sensuri de circulaţie.

ANM a prelungit alertele de ninsori abundente și vânt puternic

Veștile de la ANM nu sunt deloc bune. Meteorologii au prelungit până miercuri valabilitatea codului portocaliu de ninsori abundente, avertizarea fiind extinsă şi la regiunea Moldovei.

Potrivit specialiștilor, în intervalul 4 aprilie, ora 10:30 – 5 aprilie, ora 14:00, în cea mai mare parte a Moldovei şi în Carpaţii Meridionali şi Orientali, în special la altitudini de peste 1400 m, va continua să ningă, temporar viscolit (rafale de peste 55…65 km/h), şi se va depune strat consistent de zăpadă.

În paralel, o avertizare cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori vizează cea mai mare parte a ţării tot până miercuri după-amiaza. Potrivit site-ului ANM, vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, Dobrogea şi local în Oltenia şi Moldova unde rafalele vor depăşi 55…65 km/h şi pe arii restrânse 70…75 km/h. La munte, în Transilvania şi local în Maramureş vor fi precipitaţii, predominant ninsori, temporar viscolite şi se va depune strat de zăpadă.

ADVERTISEMENT