News

Pensiile din România ar putea fi impozitate. Propunerile Băncii Mondiale și ale FMI pentru Guvernul României

Pensiile din România ar putea fi impozitate. Propunerile Băncii Mondiale și ale FMI pentru Guvernul României, care vizează impozitarea salariilor și a pensiilor.
04.05.2023 | 20:26
Pensiile din Romania ar putea fi impozitate Propunerile Bancii Mondiale si ale FMI pentru Guvernul Romaniei
Pensiile din România ar putea fi impozitate. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pensiile din România ar putea fi impozitate. Propunerile Băncii Mondiale și ale FMI pentru Guvernul României, care vizează impozitarea salariilor și a pensiilor. Totul are legătură cu impozitul progresiv, astfel că primul scenariu e ca impozitul pe salarii să crească la 15% de la 10% cât e acum, pe toate salariile indiferent că sunt de la stat sau de la privat.

Pensiile din România ar putea fi impozitate

Conform Antena 3, al doilea scenariu prevede două variante de impozit progresiv pe toate salariile din țara noastră. Prima variantă ar fi ca impozitul să fie 10% pentru cei care câștigă până în 6000 de lei, iar cei care primesc salarii peste 6000 de lei să plătească un impozit dublu față de acum, adică 20%.

ADVERTISEMENT

O altă variantă ar fi ca salariile sub 8000 de lei să fie impozitate cu 10%, iar cei cu venituri peste 8000 de lei să aibă un impozit de 25%. Guvernul intenționează să facă mai multe simulări de impozit progresiv, astfel că rămâne de văzut care dintre aceste variante va rămâne, dacă va rămâne.

Cert e că premierul Nicolae Ciucă a lăsat să se înțeleagă că ar trebui impozitate, în primă fază, salariile mai mari decât salariul președintelui, adică cele peste 15.000 de lei, iar taxele ar crește pentru acești oameni la 16% de la 10%, cât e în prezent. Între timp, liderul PSD Marcel Ciolacu vorbea despre impozitarea salariilor de peste 25.000 de lei.

ADVERTISEMENT

”Mie îmi pare foarte rău că începând de vineri a fost circulat un document neoficial și în întâlnirea de aseară am solicitat ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Nu avem nevoie să inducem motive de panică în rândul populației că vor fi luate măsuri de austeritate. Săptămâna trecută, vineri, am precizat că în acest moment pe masa Guvernului analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de înghețare a salariilor și măsuri care nu sunt motivate. Motivul a fost acela că după 3 luni de zile pe colectare s-a realizat un deficit de 4,5 miliarde de lei, ori ținta noastră este să ne încadrăm în deficit

Avem nevoie de analize ca să confirme situația. Am cerut Ministerului Finanțelor toate elementele pentru a lua aceste decizii”, a declarat Ciucă. Între timp, Ciolacu a fost mult mai direct: ”Vorbim de impozitarea anumitor venituri. Ideea de bază a fost impozitarea celor care au salarii mai mari decât al președintelui. Așteptăm să se vină cu măsura, așteptăm analiza Ministerului Finanțelor”.

ADVERTISEMENT

”Vorbim numai de cumulul de salariu şi pensie specială și numai de zona bugetară. În acel moment, dacă prin acel cumul depăşeşti salariul brut al preşedintelui, care e aproximativ 25.000 de lei, este normal să vii, dacă e constituţional, cu o impozitare suplimentară, pentru că sunt două venituri de la bugetul statului. În lege nu poţi să treci numai pe cei care au şi componentă specială în pensie, nu poţi interzice numai la unii. Eu cred că abordarea corectă e zona de impozitare pe praguri”, a completat Ciolacu.

Tot în aceste zile au venit și propuneri din partea Băncii Mondiale, care prevăd eliminarea unor scutiri din IT, construcție, agricultură sau sectorul alimentar. Cât despre pensii, Banca Mondială recomandă eliminarea scutirilor de impozit pentru pensionari, care s-ar traduce prin introducerea unui impozit pe toate pensiile din România. În prezent, notează sursa citată, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate.

ADVERTISEMENT

O ultimă sugestie a Băncii Mondiale prevede ca cei cu venituri mici, familiile cu mai mulți copii, precum și pensionarii, să fie scutiți de mai multe plăți. Rămâne de văzut dacă Coaliția de guvernare va accepta noi taxe și impozite, mai ales dacă acestea ar putea lovi în pensionari.

ADVERTISEMENT
Tags:
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării