News

Lovitură pentru bucureșteni: taxele și impozitele locale, majorate cu peste 10%, de anul viitor. Decizia luată de CGMB

Vești nu foarte bune pentru bucureșteni: din 2024, taxele și impozitele locale vor fi majorate cu peste 10%. Decizia a fost luată de CGMB.
27.04.2023 | 16:00
Lovitura pentru bucuresteni taxele si impozitele locale majorate cu peste 10 de anul viitor Decizia luata de CGMB
Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8% în Bucureşti, pe baza ratei inflaţiei. Măsura se aplică din 2024. Sursa foto: Primăria Municipiului București
ADVERTISEMENT

Continuă avalanșa scumpirilor pentru bucureșteni: anul 2024 aduce majorări de taxe și impozite locale cu peste 10%. Decizia a fost luată de Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 13,8% în Bucureşti, pe baza ratei inflaţiei. Măsura se aplică din 2024

Pentru anul curent, 2023, taxele şi impozitele locale au fost indexate cu rata inflației din anul 2021. Aceasta a fost de doar 5,1%. Veștile sunt mult mai proaste pentru anul care urmează.

ADVERTISEMENT

Din datele oferite de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, pentru 2022 rata inflaţiei este 13,8%. În mod similar anului trecut, cu acest procent uriaș vor crește taxele şi impozitele locale din Capitală.

Decizia a fost adoptată joi, 27 aprilie, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Actul normativ a a trecut cu 31 de de voturi “pentru”, o abţinere şi 19 “împotrivă”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, dacă e să vorbim de mijloacele de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%. Cât privește reducerea pentru cei care vor plăti dările până pe 31 martie 2024, aceasta va fi de 10%.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, spune că, în cazul oricărui impozit sau taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

ADVERTISEMENT

Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local şi se aplică în anul fiscal următor. Dacă e să ne referim strict la nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Nicușor Dan, despre creșterea taxelor: ”Este o obligație”. PSD îl contrazice

O primă reacție după votul din CGMB a avut edilul Nicușor Dan. Acesta spune că ”este o obligaţie legală pe care Consiliul General o are de a majora aceste taxe cu rata inflaţiei”, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Primarul este contrazis de reprezentanții PSD. Consilierul general Rareş Hopincă afirmă că majorarea taxelor şi impozitelor locale nu este obligatorie, iar grupul PSD din CGMB nu o va vota. ”Este decizia primarului general de a pune pe ordinea de zi acest proiect. Consider că nu este oportun, pe fondul crizei economice. să creştem taxele şi impozitele locale pentru bucureşteni”, a afirmat social-democratul.

ADVERTISEMENT
Tags: