News

Noi reguli la vânzarea laptelui în România. Ce lege trebuie să respecte magazinele

Noi reguli la vânzarea laptelui și a produselor lactate în România, menite să ajute cumpărătorii să ia o decizie mai bună atunci când pun un produs în coș.
16.03.2023 | 09:21
Noi reguli la vanzarea laptelui in Romania Ce lege trebuie sa respecte magazinele
Noi reguli la vânzarea laptelui în magazine. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Noi reguli la vânzarea laptelui și a produselor lactate în România. Magazinele de orice fel, incluzând aici și marile supermarketuri sau hypermarketuri, trebuie să schimbe, dacă nu au făcut-o deja, spațiul de prezentare și vânzare al produselor lactate.

Noi reguli la vânzarea laptelui în România

Mai exact, produsele lactate obținute 100% din lapte vor fi separate la vânzare de cele pe bază de lapte cu adaosuri comerciale, sau margarina. Adrian Belghiru, reprezentant al Ministerului Agriculturii, spune că țelul e ca orice cumpărător să înțeleagă mai bine pe ce dă banii și cât de sănătos e acel produs.

ADVERTISEMENT

”Această lege a apărut ca o nevoie în protecția drepturilor consumatorilor. Producătorii trebuie să înțeleagă că utilizarea unor denumiri care mențin această stare de confuzie nu e de dorit”, a transmis Adrian Belghiru, conform România TV. În consecință, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi, altele decât cele lactate, precum produse alimentare și specialități din grăsimi hidrogenate sau vegetale, vor fi expuse într-un loc special, bine delimitat, pe rafturi separate de lapte și produsele lactate autentice.

Legea a intrat în vigoare în 10 februarie 2023. ”Perioada pe care o traversăm îl determină pe consumator să ia decizia de tranzactionare în funcție de preț și mai puțin interesat de ceea ce scrie pe etichetă”, a explicat, la rândul său, Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

ADVERTISEMENT

Mai mult, autoritățile au decis să înființeze structura ”Observatorul laptelui”, menită să monitorizeze piața laptelui și a produselor lactate. Comisarii de la Protecția Consumatorului și Fisc, alături de medici veterinari, au început deja controale în magazine. Momentan scopul este de a-i informa pe patroni despre aceste noi reguli, urmând ca în viitor să fie aplicate și amenzi pentru cei ce nu respectă legea.

Mai mult, potrivit Ziarul Unirea, așa numita Lege a Laptelui prevede amenzi de 50.000 de lei pentru cei care nu respectă anumite reguli când produc și vând lapte. Problema subliniată de ANPC e că românii se uită mai nou la preț și ignoră calitatea produsului, deci dau uneori banii pe un produs de o calitate slabă, fără să realizeze acest lucru.

ADVERTISEMENT

Această lege se aplică și patiseriilor, pizzeriilor, restaurantelor și cofetăriilor, care sunt obligate să eticheteze și să delimiteze clar produsele făcute cu lapte 100% față de cele din grăsimi vegetale. ”Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete”, se mai arată în lege.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 50.000 de lei, iar aceasta se aplică inclusiv în piețe. ”Se diminuează marketingul înșelător, amestecuri cu grăsimi vegetale, nu tot ce e alb și curge e lapte. Vreau să văd și în piețele de cartier, la comercianții mici, vreau să văd separat foarte clar ce aduc din Bulgaria, acele specialități albe, față de produs autentic din lapte”, a precizat și Dorin Cojocaru, preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei Laptelui din România.

ADVERTISEMENT

Dacă în primă fază cei ce nu respectă legea riscă un simplu avertisment, în timp acesta se va transforma în amenzi între 20.000 și 50.000 de lei. În cel mai rău caz vânzătorii se pot alege cu suspendarea activității dacă fapta se repetă.

ADVERTISEMENT
Tags: