News

Noi reguli pentru proprietarii de animale. Câți bani ar putea obține de la stat

Românii care dețin animale în proprietate pot primi bani de la stat. Nu toți crescătorii de animale cunosc acest lucru.
06.04.2024 | 10:58
Noi reguli pentru proprietarii de animale Cati bani ar putea obtine de la stat
Crescătorii de animale pot beneficia și în acest an de subvenții APIA / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că și în 2024, crescătorii de animale vor beneficia de o listă de subvenții APIA. Banii provin din fonduri europene.

Condiții noi la cererile de subvenții APIA

Spre deosebire de anii trecuți, sumele sunt mai ușor de obținut, pentru că o serie de condiții s-au modificat. În acest an, fermierii care dețin între 150 și 500 de femele ovine și berbeci, pot solicita subvenția APIA.

ADVERTISEMENT

Nu mai este obligatoriu pentru crescătorii de animale să asigure un berbec la 35 de ovine înscrise în registrele genealogice (RG) ale raselor.

O altă modificare este aceea că, pentru a obține sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) la ovine și caprine, nu mai e nevoie ca animalele să fie înscrise în registrul genealogic al raselor. Pentru acest lucru este suficient ca animalele să apară în Baza Națională de Date (BND) și să se găsească în exploatații cu cod ANSVSA.

ADVERTISEMENT

Oile nu pot avea mai mult de 8 ani

Ministerul pune și o serie de condiții de acordare a subvențiilor APIA, în cazul ovinelor. De exemplu, beneficiarul trebuie să se asigure că animalele din exploatație au vârsta de minim un an la 31 martie.

Acestea nu pot, însă, să depășească vârsta de 8 ani (la femele), respectiv 6 ani (la berbeci), în anul respectiv.

ADVERTISEMENT

Tot efectivul de animale pentru care se solicită SCVZ (plăți directe cuplate pentru venit în sectorul zootehnic) trebuie înregistrat în Baza Naționala de Date (BND) până la data depunerii cererii de plată.

În cazul în care cererea primește un răspuns pozitiv, animalele trebuie menținute în exploatație pe o perioadă de cel puțin 100 de zile.

ADVERTISEMENT

Subvenții pentru cel mult 500 de capre

În cazul crescătorilor de capre, efectivul este de minim 50 și maxim 500 de capete, cu vârsta de cel puțin un an. Proprietarii care au mai mult de 500 de capete de femele și țapi vor beneficia de SCVZ calculat la nivelul de 500 de capete, informează AgroIntel.

Cererile de plată pentru subvenții APIA trebuie depuse în perioada 4 aprilie – 7 iunie. Cuantumul planificat subvenției este de 20,24 euro/cap de animal, iar cuantumul minim este de 12,54 euro/cap de animal.

ADVERTISEMENT
Tags: