News

Ministrul agriculturii l-a demis pe directorul general APIA. Ce l-a nemulțumit pe Florin Barbu

Ministrul agriculturii Florin Barbu l-a demis pe directorul general al APIA, Ionuț Lupu, pentru că s-a întârziat plata subvențiilor către fermieri.
21.02.2024 | 08:42
Ministrul agriculturii la demis pe directorul general APIA Ce la nemultumit pe Florin Barbu
Ministrul agriculturii a demis un directorul general APIA. Ce l-a nemulțumit pe Florin Barbu
ADVERTISEMENT

Florin Barbu a transmis că Ionuț Lupu este direct responsabil de întârzierea plăților către fermieri, dar și a ”blocajului din sistem”. Cei de la APIA au primit, de asemenea, un ultimatum din partea directorului Ionuț Lupu: să plătească în cel mult două săptămâni subvențiile pentru agricultură.

Ministrul agriculturii a demis un directorul general APIA

”Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a declarat ministrul Florin Barbu.

ADVERTISEMENT

Florin Barbu susține că tot mai mulți fermieri i-au cerut să facă ”schimbări” la vârful APIA, din cauza blocajului existent în agenție. Mai mult, fermierii ar fi cerut revenirea la șefia APIA a lui Adrian Pintea, cel care e momentan secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Am avut deosebita onoare să conduc această frumoasă instituție timp de 7 ani. Timpuri de efort susținut, multe zile și nopți de muncă, multe sacrificii, dar mereu am lucrat cu plăcere, pentru că astfel, am adus APIA, împreună cu dumneavoastră, la cea mai înaltă valoare și performanță.

ADVERTISEMENT

Cu mândrie pot să afirm că astăzi este una dintre cele mai competitive instituții publice din România, cu o echipă puternică și oameni extraordinari. A fost o onoare pentru mine și o mândrie că am fost cel mai longeviv director general din istoria agenției. Acest lucru a fost posibil datorită dumneavoastră și a muncii dumneavoastră!

Ionuț Lupu a fost demis de la șefia APIA

Mă alătur echipei domnului ministru Florin Barbu – ministrul Agriculturii – în calitatea de secretar de stat. Mulțumesc Partidului Social Democrat pentru primirea călduroasă și domnului Adrian Gâdea – Președintele PSD Teleorman pentru susținerea și încrederea acordată!

ADVERTISEMENT

Voi fi mereu aproape de fermieri!”, declara Adrian Pintea în momentul în care părăsea APIA. Momentan, conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, însă posturile de conducere ale agențiilor de plăți aflate în subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp, potrivit ministrului Barbu.

Potrivit Digi 24, Ionuț Lupu este membru PNL și este cel care a semnalat ”tunul de 5 milioane de euro pe care două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu urmau să-l dea statului român”. Este vorba despre situația în care cele două firme au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării. Întreaga procedură a ajuns inclusiv pe masa Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

“Iar o abordare prin care să utilizăm stuful în hrana animalelor, o discuție ilară, nu ar trebui să ne ocupe timpul. În Delta nu se poate produce niciodată furaj de calitate și nu poate fi vorba de furaj util pentru ca zootehnia să evolueze, mai ales cu legislația în vigoare”, comenta Ionuț Lupu tentativa de a obține subvenții pentru agricultură cu ”stuf”.

ADVERTISEMENT
Tags: