News

Noi schimbări în programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ministrul Mediului anunță bugete record

România anunță alocări financiare masive pentru mașini ecologice și panouri solare. Cum arată bugetul propus de Ministerul Mediului
26.02.2024 | 20:05
Noi schimbari in programele Rabla si Casa Verde Fotovoltaice 2024 Ministrul Mediului anunta bugete record
Ministrul mediului anunță sume mai mari de bani pentru programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice în 2024. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice vor beneficia de un buget record în 2024, potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet. Acesta a oferit detalii privind condițiile pentru accesarea fondurilor destinate acestor programe.

Bani mai mulți pentru Rabla și Casa Verde de la stat

Conform declarațiilor ministrului mediului,  Mircea Fechet, pentru Antena 3 CNN, programul Rabla va fi oficial lansat în primăvara acestui an, beneficiind de un buget record de 1 miliard de lei.

ADVERTISEMENT

„Primăvara este anotimpul în care începe oficial programul rabla. Premiera acestui an este cea legată de buget. Avem un miliard de lei, buget record pentru tot ce înseamnă autoturisme verzi în România, fie că discutăm despre electrice sau despre plugin hibrid”, a transmis ministrul mediului.

Mai precis, programul Rabla clasic dispune de un buget total de 300 de milioane de lei pentru autovehiculele tradiționale, fie diesel sau pe benzină, și pentru cele hibride, care nu sunt dotate cu tehnologie plug-in.

ADVERTISEMENT

„Prima a rămas ca cea de anul trecut, respectiv 7.000 lei  şi 10,000 lei dacă avem două rable pe care urmează să le casăm. Încercăm să mutăm încet-încet bugetul de la rabla clasic către rabla plus. Cu alte cuvinte, vom finanța din ce în ce mai puține mașini cu combustie internă pe benzină sau diesel și din ce în ce mai multe autoturisme electrice, mai prietenoase cu mediul”, a mai spus Mircea Fechet pentru sursa citată.

Buget record pentru Casa Verde Fotovoltaice

De asemenea, programul Casa Verde Fotovoltaice va beneficia de un buget record de 2 miliarde de lei. Acesta reprezintă cel mai mare buget alocat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe locuințele românilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului Fechet, se menține nivelul de finanțare de anul trecut, deoarece, în ciuda scăderii prețurilor la panouri, costurile cu manopera au crescut. Astfel, beneficiarii vor primi o primă de 20.000 de lei pentru fiecare trei kilowați de putere instalată, suficientă pentru o locuință medie.

Referitor la programul Rabla destinat sobelor, a fost alocat un buget total de 500 de milioane de lei. Prima acordată românilor este de 10.000 de lei, în condițiile în care noua sursă de încălzire are un randament semnificativ mai ridicat decât cea veche și emisii mult reduse.

ADVERTISEMENT

„Discutăm despre combustibil solid în continuare, fie că vorbim de lemn, fie că vorbim de peleți sau brichete. Însă tehnologiile noi permit randamente care pot să depășească 80% față de 20% și gradul de poluare să scadă. Dar din nou discutăm de o economie de bani, pentru că una e să arzi trei căruțe cu lemn și alta este să arzi o singură căruță în anotimpul rece”, conform ministrului Mediului, Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT