News

Modificări importante în programul Rabla Plus 2024. Ce se întâmplă cu voucherul pentru mașinile electrice

Programul Rabla Plus 2024 vine cu modificări importante. O surpriză neplăcută vine pentru cetățeni în privința voucherului pentru mașinile electrice.
19.02.2024 | 21:40
Modificari importante in programul Rabla Plus 2024 Ce se intampla cu voucherul pentru masinile electrice
Programul Rabla Plus 2024. Câți bani oferă statul pentru mașinile electrice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Programul Rabla Plus 2024 vine cu modificări importante, multe dintre ele nu tocmai așteptate de cetățeni. Decizia luată în legătură cu voucherul pentru mașinile electrice.

Programul Rabla Plus 2024. Câți bani oferă statul pentru mașinile electrice. Sumă mai mică decât anul trecut

Pentru anul în curs, Guvernul României a luat decizia de a înjumătăți valoarea bonusurilor oferite prin programul Rabla Plus. Cel mai probabil, această decizie va mai tempera din avântul înmatriculărilor ”verzi”.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ​valoarea ecotichetului pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric va fi înjumătățit. Mai exact, va scădea la 25.500 de lei, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare în programul Rabla Plus.

Această informați apare într-un proiect pus în consultare de Ministerul Mediului. La ora actuală, conform deciziei în vigoare, cuantumul acestui ecotichet este de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule uzate.

ADVERTISEMENT

Iată ce prevede proiectul de modificare a programului Rabla Plus. Indiferent de numărul de mașini uzate predate spre casare, valoarea voucherului va fi de:

  • a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.
ADVERTISEMENT

O altă modificare importantă la Rabla Plus 2024 este aceea că valoarea acestui ecotichet nu va fi mai mare în funcție de câte mașini uzate se oferă spre casare, așa cum este în prezent.

Acest voucher se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou. Diferența este asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii sau surse financiare complementare. Intră aici credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

ADVERTISEMENT

Altă schimbare majoră la Rabla Plus 2024: Nu se mai acordă ecotichet la mașini mai scumpe de 70.000 de euro

Românii trebuie să fie la curent cu altă modificare fundamentală! Din 2024, prin ecotichetul din Rabla Plus nu se vor mai putea achiziționa mașini electrice mai scumpe de 70.000 de euro (TVA inclus). Pragul a fost diminuat de la 75.000 de euro (cu TVA inclus) în prezent.

ADVERTISEMENT