News

Noi scumpiri în România. Cea mai mare inflație va fi în perioada aprilie – iunie, potrivit BNR

Banca Națională a României a anunțat că, în perioada aprilie - iunie, va fi cea mai mare inflație, de 11,2%. Acest lucru înseamnă că urmează noi scumpiri
11.02.2022 | 22:31
Noi scumpiri in Romania Cea mai mare inflatie va fi in perioada aprilie  iunie potrivit BNR
Urmează noi scumpiri în România. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Veste proastă pentru români! Urmează noi scumpiri, potrivit estimărilor Băncii Naționale a României. Reprezentanții BNR au anunțat că, în perioada aprilie – iunie, va fi cea mai mare inflație.

Urmează noi scumpiri în România

Estimările făcute de specialiștii BNR nu par să arate prea bine.

În perioada aprilie – iunie, inflația va ajunge până la 11,2%, lucru care înseamnă că urmează noi scumpiri în România.

ADVERTISEMENT

Prețurile vor fi crescute și în primele luni de vară, când inflația va rămâne peste 10%, spune Digi 24, conform BNR.

Datele BNR arată că inflația ar putea ajunge, în trimestrul 1, la 7,9 – 8%, în trimestrul 2 la 11,2%, în trimestrul 3 la 10,2%, iar în trimestrul 4 la 9,6%.

ADVERTISEMENT

De ce crește inflația și ce înseamnă acest lucru pentru cetățeni

Banca Națională a României a explicat că inflația va fi din ce în ce mai mare, mai ales după creșterea prețurilor la energie în al doilea trimestru din an.

“Scenariul actual, întocmit pe baza datelor disponibile şi a reglementărilor în vigoare, evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei pe termen scurt a inflaţiei, sub impactul puternic al şocurilor pe partea ofertei, în principal al preţurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze semnificativ creşterea în trimestrul II 2022 şi să urce la un nivel de două cifre, în principal ca efect al unor majorări mult mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, ce se vor evidenţia pregnant după suspendarea în luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici”, au precizat reprezentanții BNR, conform sursei citate anterior.

Cu cât inflația crește mai mult, cu atât oamenii își vor putea cumpăra mai puțin produse din salariu.

ADVERTISEMENT

Ce spune ministrul agriculturii despre creșterea inflației

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoi, nu crede că prețurile vor exploda așa cum estimează Banca Națională a României.

“În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație, că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru.

Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”, a precizat acesta, potrivit sursei citate mai sus.

ADVERTISEMENT