News

Nor toxic deasupra României! Avertisment transmis populației

28.02.2021 | 09:21
Nor toxic deasupra Romaniei Avertisment transmis populatiei
Norul vine de la erupția vulcanului Etna. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Un nor toxic ajunge în curând deasupra României! Astfel, după ce în urmă cu doar câteva ore am avut parte de un fenomen meteo atipic, și anume, furtună cu grindină în București, la finalul lunii februarie, acum ne pregătim de un alt eveniment aparte. 

De data aceasta, meteorologii spun că din cauza erupțiilor vulcanului Etna, de săptămâna trecută, un nor de dioxid de sulf ar putea ajunge peste țara noastră.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, norul poate fi observat pe platforma Windy.com. Specialiștii avertizează că în contact cu precipitațiile din această perioadă, ploile ar putea deveni acide.

Nor toxic peste România!

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, iritant al mucoaselor, cu un miros înțepător. Gazul este toxic, se dizolvă în apă, formând acid sulfuros.

ADVERTISEMENT

Concret, dioxidul de sulf este produs prin arderea materialelor fosile ce conțin cca. 4% sulf, ca petrolul și cărbunele. Aceste procese duc la poluarea intensă a mediului, fiind cauza ploilor acide.

La om, intoxicația cu dioxid de sulf produce dureri de cap, stare de ebrietate, vărsături (emeză) și amețeală. În concentrații mai mari, gazul produce leziuni a mucoaselor căilor respiratorii, iar la nivel celular produce schimbări ale acizilor nucleici.

ADVERTISEMENT

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, continuă să arunce în aer magmă incandescentă şi nori de cenuşă pentru a cincea oară în câteva zile, putând fi văzute până în Catania.

Potrivit experţilor, spectacolul de foc face parte din erupţia stromboliană care se numără printre activităţile normale ale vulcanului înalt de 3.300 de metri.

ADVERTISEMENT

“Etna ne oferă un show zilele acestea”, a spus Marco Neri, un expert în vulcanologie şi membru al INGV, Institutul naţional italian pentru geofizică şi vulcanologie.

“Este cu siguranţă cea mai puternică explozie de pe craterul sudic, care a fost descoperit în 1971. Nu am mai văzut astfel de explozii înalte de ani, dar pentru moment nu există risc pentru populaţie, în afară de fumul care poate crea probleme de respiraţie pentru câteva ore şi cenuşa care acoperă clădirile şi străzile”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT