News

Nou centru de diagnostic și tratament al tuberculozei, în Sectorul 4. Daniel Băluţă: „Nu uit nicio clipă că sunt medic”

Un centru de diagnosticare, tratament și cercetare al tuberculozei se construiește în Sectorul 4. Daniel Băluţă: „Nu uit nicio clipă că sunt medic”
10.04.2024 | 17:03
Nou centru de diagnostic si tratament al tuberculozei in Sectorul 4 Daniel Baluta Nu uit nicio clipa ca sunt medic
72 de milioane de euro, fonduri europene, au fost alocate pentru noul centru
ADVERTISEMENT

Un nou ansamblu medical destinat diagnosticării, tratamentului și cercetării tuberculozei, construit cu fonduri europene, via PNRR, va funcționa în Sectorul 4. Noul centru de specialiate, ce va funcționa în subordinea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” va fi edificat în Calea Șerban Vodă  nr. 189, precizează administrația de sector.

România, cea mai mare incidență de TBC din UE

Centrul va acoperi o necesitate și o urgență de sănătate publică, în condițiile în care, la ora actuală, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență a TBC (de patru ori peste media UE) și cu o rată a mortalității de 6,5 ori mai mare decât media din Uniunea Europeană (5,1 decese la fiecare 100.000 de locuitori).

ADVERTISEMENT

„Nu uit nici o clipă că sunt medic. Creșterea calității serviciilor medicale, mai ales după pandemia Covid-19, a devenit o prioritate pentru România (…) Mă simt extrem de onorat să mă alătur demersului inițiat de Ministerului Sănătății și de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ de a realiza împreună, în parteneriat, acest nou spital de 115 paturi (…)

Este o obligație a autorităților statului, indiferent care sunt ele, o au față de cetățeni, pentru a face tot ce este omenește posibil pentru a crea o infrastructură medicală de calitate”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

ADVERTISEMENT

Beatrice Mahler: „Un moment important pentru bolnavi și necesar pentru medici”

Noua facilitate medicală va fi construită de la zero, pe terenul pe care au existat clădirile „Zerlendi” ale Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, vechi de 130 de ani, aflate într-o stare avansată de degradare, închise din 2020. Începând de miercuri, timp de maximum trei luni de zile, clădirile vor fi dezafectate, pentru ca, ulterior, în locul lor, constructorul să demareze lucrările la noul spital.

 „Ne aflăm azi într-un moment important(…) Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare, pentru a oferii pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat și valorizat, inclusiv prin condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea. Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de acest proiect, ca Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene și sper ca peste doi ani să fim chiar în fața unui moment important”, a declarat managerului Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.

ADVERTISEMENT

Rafila: „Este răspunsul corect”

Construcția Centrului de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei va fi finanțată în integralitate prin PNRR, iar edificarea acestuia va costa aproximativ 72 de milioane de euro. Noul spital de pneumoftiziologie va avea o capacitate de 115 paturi, dintre care 19 de terapie intensivă, trei săli de operație și laboratoare de cercetare și analize.

„Eu sunt optimist în ceea ce privește evoluția tuberculozei în România. Sigur că tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, avem o strategie națională, aprobată de Guvernul României.

ADVERTISEMENT

Putem să dezvoltăm împreună cu instituții importante, cum este Institutul ‘Marius Nasta’, centre de excelență, și putem să abordăm patologii care apar mai ales acum, post-pandemic. Importantă este integrarea resurselor financiare din PNRR”, a subliniat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Este răspunsul corect pe care trebuie să-l extindem în toată țara!”, a adăpugat el oficialul.

ADVERTISEMENT
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros...
Cel mai nou cuplu din tenis! Jannik Sinner a confirmat la Roland Garros relația cu jucătoarea din circuitul WTA
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale...
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de...
Surpriză totală pentru Irinel Columbeanu, în ziua în care a împlinit 67 de ani. Fostul fotomodel l-a făcut să uite de probleme
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Zi liberă pentru elevi și profesori! Ce se sărbătorește pe 5 iunie 2024
Încă o zi liberă în România. Cine va beneficia de acest cadou
Încă o zi liberă în România. Cine va beneficia de acest cadou
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic...
VIDEO. Familie din Timișoara, terorizată de vecinii cu care împarte aceeași casă. Dominic Fritz: „În 2024, încă sunt timișoreni agresați și hărțuiți fără ca statul român să-i protejeze”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”