News

Anunțul făcut de Uniunea Europeană privind centralele de apartament. Ce trebuie să știe românii

Implementarea directivei privind performanța energetică a clădirilor în statele membre UE se confruntă cu dezinformarea
05.04.2024 | 15:20
Anuntul facut de Uniunea Europeana privind centralele de apartament Ce trebuie sa stie romanii
Lupta UE cu reducerea emisiilor de carbon în clădiri și cu dezinformarea privind interzicerea centralelor de apartament. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro / https://romania.representation.ec.europa.eu/
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană nu instituie o interdicție asupra utilizării cazanelor sau sistemelor de încălzire bazate pe combustibili fosili, cum ar fi centralele, boilerele sau încălzitoarele, a confirmat Comisia Europeană.

Centralele de apartament nu vor fi interzise

UE implementează măsuri pentru a reduce emisiile de carbon provenite din clădiri, ceea ce se va traduce în facturi mai mici pentru consumatori și o îmbunătățire a calității vieții.

ADVERTISEMENT

În anul 2020, Comisia a prezentat Strategia pentru Renovarea Clădirilor ca parte a Pactului Verde European, iar revizuirea Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor este una dintre inițiativele cheie.

Recent, Parlamentul European a adoptat prevederile acordate împreună cu Consiliul, care vor contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, conform sursei menționate.

ADVERTISEMENT

Prevederile Directivei privind Performanța Energetică a Clădirilor vor sprijini eforturile UE de reducere a emisiilor de carbon în interiorul Uniunii Europene.

Ce presupune de fapt directiva UE

Vor exista avantaje mari pentru cetățeni în cadrul Pactului Verde European prin:

– îmbunătățirea calității vieții pentru oameni, acasă și la locul de muncă
– sporirea confortului locuințelor și reducerea facturilor la energie.

ADVERTISEMENT

Practic, Directiva privind performanța energetică a clădirilor, agreată de Parlamentul European și statele membre UE, va impune eliminarea progresivă până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Astfel, nu se vor interzice sistemele de încălzire pe bază de gaz în clădirile existente.

Când directiva va intra în vigoare, guvernele vor avea opțiunea de a elimina treptat anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil folosit sau a proporției minime de energie din surse regenerabile utilizate.

ADVERTISEMENT

Pe lângă asta, guvernele vor fi obligate să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea progresivă a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire până în 2040.

Directivele UE acordă guvernelor naționale flexibilitate în îndeplinirea obiectivelor și aspirațiilor generale. Legislația este făcută pentru a ține cont de toate particularitățile naționale ale parcului de clădiri și ale mixului energetic din fiecare țară.

ADVERTISEMENT