News

Noua lege a Educației 2019. Au fost aduse modificări importante

04.04.2019 | 16:10
Noua lege a Educatiei 2019 Au fost aduse modificari importante

O nouă lege a Educației ar urma să fie adoptată în 2019, ministrul Ecaterina Andronescu anunțând modificări substanțiale la sistemul de învățământ. De altfel, deja s-a promulgat un articol legislativ care face ca grădinița să fie obligatorie pentru anii care urmează.

Ce prevede până acum noua lege a Educației din 2019

Ecaterina Andronescu afirmase la începutul acestui an că își propune ca noua lege a Educației să nu fie una “stufoasă”, ci să fie “mai clară din punct de vedere al obiectivelor”. Ministrul Educației mai preciza că modificările legislative ar trebui să fie adoptate în Parlament, la finalul lunii iunie.

Până acum, a fost promulgată legea de modificare a articolului 16, alineatul 1 din Legea Educației. În forma modificată, articolul prevede învățământ obligatoriu de 16 ani, obligativitatea urmând să se introducă treptat la nivel de grădiniță și de clase superioare din învățământul liceal.

Noua lege a Educației 2019 ar urma să modifice examenul de Bacalaureat

Noua lege a Educației aduce și modificări pentru elevii de liceu

Conform noii legi, până în anul 2020, clasele a XI a și a XII și grupa mare de la grădiniță devin obligatorii. Până în 2023, devine obligatorie și grupa mijlocie, iar grupa mică va deveni și ea obligatorie până în anul 2030. Aceasta reprezintă o premieră pentru învățământul românesc.

De asemenea, pe elevii de liceu i-ar aștepta alte modificări în ceea ce privește evaluarea. Ministrul Educației a declarat că ar trebui o evaluare și la nivelul clasei a X a și că se gândește să modifice, din nou, examenul de Bacalaureat, care nu ar mai reprezenta materia învățată în toți anii de liceu.

Noul BAC ar urma să cuprindă doar materia învățată în clasa a XI a și a XII a, Ecaterina Andronescu considerând că astfel s-ar ușura examenul. Deocamdată, nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens. O inițiativă depusă de 50 de deputați și senatori din mai multe partide vine, însă, cu o propunere drastică de modificare a Bacalaureatului.

Examenul de BAC ar urma să se împartă în “Bacalaureat standard” și “Bacalaureat cu nivel ridicat”, nivelul de examinare fiind diferit. În cazul în care elevii ar promova “Bac-ul ridicat” cu cel puțin nota 7, ei ar avea acces fără examen în învățământul postliceal sau superior, iar cei care ar lua minimum nota 9, ar avea dreptul la bursă de studiu pentru primul semestru din anul universitar și gratuitate la cămin în primul an de facultate.

Cei care l-ar promova cu minimum nota 9.50 ar urma să primeasă un premiu de 10.000 de lei din fondurile Ministerului Educației. Totodată, lor li s-ar permite să dea examenul pentru carnetul de conducere fără să plătească nicio taxă. Propunerea urmează să fie dezbătută de parlamentari.

Cum s-ar putea modifica programa școlară prin această lege

De asemenea, s-a renunțat la eliminarea orelor de sport din programa școlară. Totodată, ministrul a mai propus și o modificare la programul orelor de curs, care este considerat a fi prea încărcat pentru elevii din clasele V-VIII. La nivelul de învățământ gimnazial, ar urma să se facă 25 de ore pe săptămână.

“În mod categoric, da. Trebuie să aducem programul la 25 de ore pe săptămână. A fost aşa în mandatele mele anterioare. N-am înţeles de ce a crescut numărul de ore, pentru că unui copil la 11 ani îi e greu să facă faţă unui program de 32-34 de ore pe săptămână”, a declarat Ecaterina Andronescu, pentru Adevărul.

Noua lege a Educației cuprinde și modificări care să se reflecte în salariul profesorilor. Aceștia ar urma să primească două salarii brute în plus pentru dezvoltarea personală și materiale didactice. Pentru cei care au minimum 30 de ani vechime, ar urma să se acorde șase medii brute pe economie până când vor ieși la pensie.