News

Nu există nicio legătură între moartea bătrânilor din Norvegia și vaccinarea anti-Covid. Anunțul EMA

29.01.2021 | 15:42
Nu exista nicio legatura intre moartea batranilor din Norvegia si vaccinarea antiCovid Anuntul EMA
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) susține că Vaccinul Pfizer nu are nicio legătură cu decesele semnalate în urma vaccinării.

Autoritatea europeană de reglementare a anunțat într-un comunicat că a analizat atent toate decesele înregistrate de la începutul desfășurării vaccinului și a concluzionat că „datele nu arată o legătură cu vaccinarea și că aceste cazuri nu ridică o problemă de siguranță”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Adevărul, EMA îi liniștește pe europeni și le transmite că datele obținute sunt „coerente cu profilul cunoscut al siguranţei vaccinului şi că niciun nou efect secundar nu a fost identificat”.

Nicio legătură între decesele din Norvegia și vaccinare

Cu toate acestea, reacții alergice grave pot să existe și sunt considerate un efect secundar cunoscut. „Avantajele Comirnaty în prevenirea COVID-19 continuă să fie mai importante decât toate riscurile şi nu există nicio schimbare în recomandări în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului”, transmite EMA.

ADVERTISEMENT

Autoritatea de reglementare din UE a aprobat două vaccinuri până în prezent, cel Pfizer și cel Moderna. Vaccinurile AstraZeneca și Sputnik V așteaptă o analiză în aceste zile.

Mai multe țări nordice, printre care Norvegia și Danemarca au semnalat un număr mare de decese în cadrul persoanelor vârstnice, după vaccinarea anti-Covid. Cu toate acestea, s-a demonstrat că nu există nicio legătură clară între vaccin și deces. Norvegia a înregistrat 33 de decese în rândul bătrânilor care au fost vaccinați cu prima doză.

ADVERTISEMENT

În consecință, nordicii sunt mult mai atenți cu persoanele vulnerabile atunci când le vaccinează.

Ar putea fi o coincidență, dar nu suntem siguri”, declara Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene a Medicamentului. „Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”, a completat acesta.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, același Madsen a mai precizat că „există o posibilitate ca aceste reacţii comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienţi mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”.

ADVERTISEMENT