Sport

Nu i se spune degeaba ”Rechinul”. David Popovici: ”Lucrul care te diferenţiază cel mai mult este cui îi e mai foame. E animalic!”

Dublu campion mondial și european de seniori și cel mai rapid om al planetei la 100 metri liber, David Popovici spune că una dintre explicațiile succeselor sale este pregătirea mentală.
25.08.2022 | 09:30
Nu i se spune degeaba Rechinul David Popovici Lucrul care te diferentiaza cel mai mult este cui ii e mai foame E animalic
David Popovici mărturisește că pregătirea mentală joacă un rol esențial în rezultatele sale. Foto: COSR/Team România/Cristian Nistor
ADVERTISEMENT

În numai două luni, David Popovici s-a îmbrăcat în aur. Dublu campion mondial al seniorilor. Cinci medalii, între care patru de aur la Europenele juniorilor. Plus alte două titluri continentale obținute la Roma. Acolo unde a spulberat recordul mondial la 100 metri liber. Unul care data din era costumelor speciale.

Telentul indubitabil. Antrenamentele. Alimentația. Toate aceste aspecte, spune Popovici, reprezintă o explicație a succesului său. Dar nu numai. O dezvăluie cel căruia, pentru voracitatea probată față de medalii și recorduri, i se spune ”Rechinul”.

ADVERTISEMENT

”Mă hrănesc din frica adversarilor”, dezvăluie David Popovici

Are numai 17 ani și va deveni major în ziua în care, pe vremuri, se auzea primul sunet de clopoțel. Însă, în pofida vârstei fragede, este noul star al natației mondiale. O recunosc inclusiv numele de legendă ale acestui sport.

Și uimește, permanent, nu doar prin talentul concretizat în performanțe. Ci și prin modestia și maturitatea cu care scoate la iveală atuurile sale sau își analizează adversarii.

ADVERTISEMENT

O dovadă este și apariția în podcastul Fair Play, cu Bogdan Mălăele. În care a vorbit și despre importanța pe care o are pregătirea mentală în performanțele sale. Un avantaj pe care-l deține, după cum mărturisește David.

 

”Cred că am un avantaj. Dacă te uiţi la mine şi la adversarii mei, o să observi că ei sunt fie mai înalţi, fie mai în vârstă, mai multă experienţă, mai bine definiţi, mai musculoşi.

ADVERTISEMENT

Şi, pe lângă tehnica pe care am discutat-o mai devreme, avantajul mental şi puterea mentală e superimportantă. Aş spune că e cel mai important aspect în sportul ăsta.

Odată ce te apropii de perfecţiunea umană şi începi să înoţi aproape de recordurile mondiale, trebuie să fie ceva care să diferenţieze.

ADVERTISEMENT

Şi lucrul care te diferenţiază cel mai mult este “Cui îi e mai foame. Cine îşi doreşte mai tare, cine poate să se mobilizeze pe moment, cine poate să-şi adune toate forţele”. E animalic!”, a spus David Popovici.

Tactica folosită

Pentru a mai face o dezvăluire. Despre tactica folosită și cum își domină mental adversarii, oferind exemplul de la Mondialele de la Budapesta.

”Înainte de finala de la 200 de metri singurul gând pe care îl aveam în legătură cu adversarii mei era cât de frică le e de mine.

Știam ce e în capul lor, știam că se gândesc că vine un puști de 17 ani și le e puțin frică și cumva mă hrăneam cu acest gând. Îmi făcea plăcere să știu nu numai că o să-i bat, dar o să-i bat la fundul gol”, a spus David, în podcastul Fairplay al lui Bogdan Mălăele.

Pentru el, urmează o nouă provocare. A plecat, alături de lotul României, la Mondialele de juniori de la Lima. Competiție care se va desfășura în perioada 30 august – 4 septembrie.

ADVERTISEMENT