News

O alpinistă româncă a murit pe cel mai înalt munte din America. A leșinat imediat după ce a atins vârful

O româncă a murit după ce a cucerit cel mai înalt munte din America. Femeia era la aproape șapte mii de metri altitudine, în Argentina.
26.01.2024 | 16:23
O alpinista romanca a murit pe cel mai inalt munte din America A lesinat imediat dupa ce a atins varful
O alpinistă româncă a murit în timp ce escalada un cel mai înalt munte din America. Sursa foto: Facebook / Mihaela Gabi Ianosi
ADVERTISEMENT

Mihaela Gabi Ianoși, o alpinistă româncă, a murit pe cel mai înalt munte din Argentina. Femeia plecase în escaladarea vârfului Aconcagua, aflat la 6.960 de metri altitudine, dar a leșinat la scurt timp după ce a atins cel mai înalt punct.

A murit după ce a cucerit vârful Aconcagua

Alpinista a reușit să cucerească cel mai înalt vârf de pe continentul american, dar aproape de ora prânzului, aceasta a leșinat. Ea era împreună cu un grup de europeni cu care escaladase muntele.

ADVERTISEMENT

Printre oameni se afla și un medic care a încercat să o salveze și a început imediat să o resusciteze. Doctorul i-a administrat și adrenalină, însă fără succes, iar femeia a fost declarată moartă.

Vârful Aconcagua este unul dintre cele mai periculoase trasee

Cel mai înalt vârf de pe continentul american se află în nord-vestul provinciei argentiniene Mendoza. Experții spun că sezonul de ascensiune din 2024 are obstacole periculoase și greu de străbătut până la vârful de 6.960 de metri.

ADVERTISEMENT

Cei care se aventurează într-o astfel de drumeție trebuie să aibă grijă la condițiile meteo și vânturile intense care sunt cele mai dificile, mai spun specialiștii.

Pe acest munte până acum, au murit deja trei persoane. După ce a atins vârful, Rául Alexander Tartera, un american în vârstă de 30 de ani a murit la coborâre, din cauza oboselii. El se afla la peste 6.000 de metri altitudine.

ADVERTISEMENT

Pe 3 ianuarie, o altă persoană a fost găsită decedată. Aceasta era un alpinist rus, care a fost găsit în Plaza de Mulas, o tabără care se afla la peste 4.200 de metri față de nivelul mării.

În septembrie 2023, un alt alpinist român a murit când escalada un munte din Italia. Acesta era împreună cu un coleg german și alți doi alpiniști și se aflau la 3000 de metri altitudine.

ADVERTISEMENT

Se pare că unul dintre ei a alunecat, fapt care a provocat și căderea celorlalți membri ai expediției. Germanul și românul au murit, iar al treilea alpinist a fost salvat de un elicopter. A patra persoană a supraviețuit, dar nu a mai putut continua drumul.

 

ADVERTISEMENT
Tags: