News

Zi de foc pentru salvamontiștii din Maramureș. Încearcă să găsească un ucrainean rătăcit, aflat în hipotermie

Un bărbat cu hipotermie severă a rămas blocat în munții Maramureș. Salvamontiștii se luptă din greu să-l salveze
22.01.2024 | 19:04
Zi de foc pentru salvamontistii din Maramures Incearca sa gaseasca un ucrainean ratacit aflat in hipotermie
Salvamontiștii și polițiștii de frontieră se luptă pentru salvarea unui ucrainean din Munții Maramureș. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Salvamontiştii caută un bărbat rătăcit în munți care se află în stare de hipotermie severă şi nu se mai poate deplasa. A fost chemat și sprijin suplimentar pentru a-l găsi pe turist.

Turist ucrainean blocat în Munții Maramureș

Salvamontiștii au transmis că acţiunea de căutare-salvare a SPJ Salvamont Maramureş se desfăşoară în zona Munţilor Maramureşului. Echipa de salvatori montani a fost însoțită și de polițiștii de frontieră.

ADVERTISEMENT

”Un bărbat din Ucraina a dat alarma menţionând că în zona prin care a trecut se afla un alt bărbat ucrainean care are nevoie de ajutor, acesta aflându-se într-o hipotermie severă, cu degerături, şi nu se mai poate deplasa”, au precizat reprezentanţii Salvamont Maramureş.

Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei precizat că cetăţeanul ucrainean a intrat ilegal în ţară şi s-a rătăcit pe munte.

ADVERTISEMENT

„Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Poienile de Sub Munte au fost informaţi de către un cetăţean ucrainean că un alt ucrainean care a trecut ilegal frontiera de stat, s-a rătăcit în zona Muntelui Bendreasca şi solicită ajutor, întrucât nu se mai poate deplasa (ar fi suferit degerături, iar stratul de zăpadă în zona indicată măsoară peste 2 metri)”, a transmis Oana Pârcălab, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei,

Intervenție cu elicopterul

Salvatorii au chemat în sprijin și un elicopter, având în vedere că bărbatul se afla într-o stare precară de sănătate, iar condiţiile meteo sunt deosebite.

ADVERTISEMENT

Numai duminică, 21 ianuarie, au fost primite peste 90 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor.  Cele mai multe dintre ele au fost în judeţele Bihor şi Braşov.

În urma intervențiilor salvatorilor montani au fost salvate 105 persoane, peste 40 fiind predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la spital.

ADVERTISEMENT

După izbucnirea războiului din Ucraina, mai mulți ucraineni au încercat să intre ilgal în România. La sfârșitul anului 2022, nu mai puțin de șase cetățeni din Ucraina au fost găsiți blocați prin munții României. Doar patru din cei șase ucraineni au fost salvați.

 

ADVERTISEMENT