News

O bacterie face ravagii în rândul bebeluşilor. OMS cere crearea urgentă a unui vaccin

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansează un apel urgent pentru crearea unui vaccin contra unei infecții cauzate de o bacterie care provoacă anual moartea a aproximativ 150.000 de bebeluși.
03.11.2021 | 15:49
O bacterie face ravagii in randul bebelusilor OMS cere crearea urgenta a unui vaccin
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a cerut miercuri dezvoltarea urgentă a unui vaccin împotriva unei infecții bacteriene care este responsabilă de moartea a aproape 150.000 de nou-născuţi, specifică OMS într-un comunicat.

Un nou raport al OMS dezvăluie efectul alarmant al streptococului de grup B

Într-un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) realizat împreună cu Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra (LSHTM) se dezvăluie efectul alarmant la nivel global al streptococului de grup B (SGB).

ADVERTISEMENT

În raport se solicită cercetătorilor, dezvoltatorilor de vaccinuri și finanțatorilor să grăbească crearea unui vaccin eficace contra SGB, care ar putea fi recomandat gravidelor în timpul controalelor de rutină. Se estimează că, dacă vaccinul contra SGB ar ajunge la peste 70% dintre gravide, ar putea fi evitate mai mult de 50.000 de decese cauzate de SGB anual – dar și peste 170.000 de nașteri premature. În conformitate cu raportul, avantajele financiare nete ale unui an de vaccinare maternă contra SGB ar putea ajunge până la 17 miliarde de dolari – care s-ar acumula pe parcursul mai multor ani – dacă vaccinurile ar avea un preț accesibil.

„Această nouă cercetare arată că streptococul de grup B este o amenințare majoră și subapreciată la adresa supraviețuirii și bunăstării nou-născuților, aducând efecte devastatoare pentru atât de multe familii la nivel global. OMS se alătură partenerilor pentru a solicita dezvoltarea urgentă a unui vaccin matern împotriva SGB, care ar avea beneficii profunde în țările din întreaga lume”, a precizat Dr. Phillipp Lambach, ofițer medical din cadrul departamentului de imunizare, vaccinuri și produse biologice al OMS și autor al raportului.

ADVERTISEMENT

Impactul la nivel mondial al streptococului de grup B este cu mult mai ridicat față de ceea ce se cunoștea până acum, având legătură cu peste o jumătate de milion de nașteri premature anual și provocând moartea a circa 100.000 de nou-născuți și apariția a cel puțin 46.000 de nașteri mortale, precum și dizabilități majore pe termen îndelungat. Având în vedere aceste cifre surprinzătoare, autorii lucrării și-au exprimat dezamăgirea că nu s-au făcut mai multe progrese în vederea producerii unui vaccin.

Întrunire mondială a academicienilor pentru a găsi un vaccin

OMS și LSHTM au organizat o întrunire mondială pe tema SGB, respectiv conferința ISSAD, de miercuri, 3 noiembrie, ce va ține până vineri, 5 noiembrie 2021, în vederea lansării acestui studiu.

ADVERTISEMENT

Obiectivul acestei conferințe este acela de a reuni cadrele universitare pentru a dezbate strategiile de eliminare a lipsei de date și de a accelera activitatea științifică în vederea micșorării impactului global al acestei bacterii care amenință viața nou născuților.

„Un nou vaccin maternal împotriva SGB ar fi un factor de schimbare în reducerea deceselor materne și ale nou-născuților în țările cele mai afectate – în special în Africa Subsahariană, unde povara acestor decese este alarmantă. Rugăm toate părțile interesate să trateze acest lucru ca pe o chestiune de prioritate morală”, menționează Dr. Martina Lukong Baye, coordonator al Programului național multisectorial de combatere a mortalității materne, a nou-născuților și a copiilor la Ministerul Sănătății Publice din Camerun, care a lucrat în cadrul acestui raport.

ADVERTISEMENT

Efectul bacteriei asupra nou-născuţilor

Deși bacteria este, în general, inofensivă pentru femeile însărcinate care o poartă, aceasta poate fi extrem de periculoasă pentru bebeluși dacă le este transmisă în timpul sarcinii, al travaliului sau în primele săptămâni de viață.

„Infecția cu streptococul de grup B reprezintă o provocare serioasă pentru fiecare familie afectată și în fiecare țară. Vaccinarea maternă ar putea salva viețile a sute de mii de bebeluși în anii următori, însă, la 30 de ani de când a fost propusă pentru prima dată, lumea nu a livrat un vaccin. Acum este momentul să acționăm pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili cetățeni ai lumii cu un vaccin împotriva SGB”, specifică profesorul Joy Lawn, director al Centrului pentru sănătatea mamei, a adolescentului, a reproducerii și a copilului (MARCH) de la LSHTM, care a contribuit la acest raport.

Aproximativ 15% dintre toate femeile însărcinate din întreaga lume – adică în jur de 20 de milioane pe an – prezintă bacteria SGB în vagin, de cele mai multe ori fără a prezenta simptome. Apoi, aceasta se poate transmite de la o gravidă la fătul său în uter sau la nou-născuți în timpul travaliului.

ADVERTISEMENT