News

O femeie din Africa de Sud, infectată cu COVID cel puțin 7 luni. Virusul a suferit peste 30 de mutații în organismul ei

Femeia, diagnosticată cu HIV în 2006, s-a îmbolnăvit de COVID în septembrie 2020. Mai bine de 7 luni a avut teste pozitive pentru coronavirus.
07.06.2021 | 18:51
O femeie din Africa de Sud infectata cu COVID cel putin 7 luni Virusul a suferit peste 30 de mutatii in organismul ei
ADVERTISEMENT

Mai mult, virusul care a continuat să rămână în organismul ei, a suferit peste 30 de modificări genetice.

O femeie din Africa de Sud, infectată cu COVID cel puțin 7 luni. Virusul a suferit peste 30 de mutații în organismul ei

Echipa, de la Universitatea KwaZulu-Natal din Durban, spune că descoperirile prezintă primele dovezi reale că pacienții cu HIV netratat pot avea un sistem imunitar afectat care permite coronavirusului să se înrădăcineze și să se modifice în variante potențial mortale care s-ar putea răspândi la alții.

ADVERTISEMENT

În prezent, Organizația Națiunilor Unite estimează că 7,5 milioane de adulți și copii din Africa de Sud sunt infectați cu HIV (virusul imunodeficienței). Odată ce o persoană contractează HIV, virusul începe să atace și să distrugă celulele imune care în mod normal protejează corpul de infecții și poate duce la boala potențial mortală SIDA.

În Africa de Sud, infecțiile cu HIV rămân adesea nedetectate și se crede că aproape 10% dintre oameni nu știu că au virusul.

ADVERTISEMENT

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), pacienții cu HIV care urmează un tratament eficient nu prezintă un risc mai mare de a contacta virusul sau de a suferi complicații mai severe.

Cu toate acestea, concluziile studiului, postate pe site-ul pre-print medRxiv.org, sunt primele dovezi care sugerează că virusul care provoacă COVID-19 se poate muta de mai multe ori în organismul persoanelor infectate cu HIV.

ADVERTISEMENT

Pacienta sud-africană a fost diagnosticată cu HIV în 2006, dar medicii nu au reușit să-și controleze încărcătura virală cu ajutorul terapiei antiretrovirale tradiționale. Combinația sau „cocktailul” de medicamente suprimă încărcătura virală a unei persoane până când este practic nedetectabilă, ceea ce înseamnă că nu poate fi transmisă.

Femeia avea un nivel foarte scăzut de celule T CD4 +, ceea ce ajută organismul să producă anticorpi și ajută celulele T CD8 + să distrugă celulele infectate cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Femeia s-a prezentat la spital în septembrie 2020, după ce a prezentat simptome, inclusiv tuse, dureri în gât și dificultăți de respirație timp de 12 zile. A avut test pozitiv la COVID-19, i s-a administrat oxigen și a fost externată după nouă zile. Cu toate acestea, chiar și după ce a fost externată, testele au continuat să rămână pozitive timp de 216 de zile.

Virusul s-a mutat de 32 de ori în organismul femeii

Cercetătorii au descoperit că virusul a suferit 32 de modificări genetice, dintre care 13 au fost legate de proteina spike, utilizată de virus pentru a pătrunde în celule și a le infecta.

Alte mutații au fost similare cu cele observate în variante, inclusiv varianta Alpha (din Marea Britanie) și varianta Beta (din Africa de Sud).

În această perioadă, femeia a fost unul dintre cei 300 de participanți înscriși într-un studiu care a reușit în cele din urmă să elimine infecția explorând efectele HIV asupra infecției COVID. La șase luni de la cercetare, două dintre medicamentele din „cocktailul” ei au fost schimbate și, în termen de două săptămâni, încărcăturile sale virale au fost suprimate.

În cele din urmă, în ziua 233, după prima testare pozitivă, ea a fost în cele din urmă negativă.

Este prea devreme pentru a spune dacă femeia este sau nu un caz unic, dar, dacă nu este, ar putea însemna că pacienții cu HIV necontrolat ar putea răspândi variante potențial mortale.

Aceștia ar putea „deveni o fabrică de variante pentru întreaga lume”, a declarat autorul principal al cercetării dr. Tulio DeOliviera, genetician la Universitatea din KwaZulu-Natal, citat de Daily Mail. El a adăugat că extinderea testării și tratamentului HIV „ar reduce mortalitatea prin HIV, ar reduce transmiterea HIV și, de asemenea, ar reduce șansa de a genera noi variante COVID care ar putea provoca alte valuri de infecții”.

ADVERTISEMENT
Tags: