News

O lebădă a fost găsită moartă în IOR. Specialiștii vorbesc despre un caz de gripă aviară

Bucureștenii au emoții în aceste zile după ce o lebădă a fost găsită moartă în parcul IOR. Specialiștii vorbesc despre un caz de gripă aviară, boală contagioasă.
19.02.2024 | 08:25
O lebada a fost gasita moarta in IOR Specialistii vorbesc despre un caz de gripa aviara
O lebădă a fost găsită moartă în IOR. Specialiștii vorbesc despre un caz de gripă aviară
ADVERTISEMENT

Deși momentan experții se feresc să vorbească despre scenarii precum epidemia de gripă aviară, aceștia dau mai multe sfaturi bucureștenilor. Lebăda moartă a fost recuperată de către reprezentanții Fundației ”Visul Luanei”. Pasărea a ajuns la sediul DSV București, unde se va determina cu exactitate cauza morții.

Specialiștii vorbesc despre un caz de gripă aviară în București

”Deși nu este confirmat oficial, din păcate, se suspectează prezența gripei aviare în parcurile din București și împrejurimi”, au transmis reprezentanții Fundației ”Visul Luanei”, conform RTV. Așadar, bucureștenilor le este transmis să nu mai hrănească păsările sălbatice, în special cele de apă.

ADVERTISEMENT

”NU hrăniți păsările sălbatice, în special cele de apă, pentru că se aglomerează și astfel riscul de contaminare între ele se mărește. În cazul în care se identifică păsări (în special de apă) cu semne de boală (apatie, semne respiratorii, semne neurologice, aripi și gât lăsat) vă recomandăm să NU vă apropiați de acestea și să ne contactați”, au mai transmis specialiștii.

De asemenea, oamenii sunt rugați să cheme autoritățile dacă descoperă cadavre de păsări. Foarte important, bucureștenii trebuie să evite să atingă și să intre în contact cu aceste păsări, pentru că boala este contagioasă și deseori fatală la om. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu aducă păsări la Centru fără să sune înainte.

ADVERTISEMENT

”Dacă sunt observate cadavre de păsări, vă recomandăm să sesizați prezența acestora autorităților sau administrației parcului, fără să le atingeți/mutați. Cadavrele trebuie îndepărtate corespunzător în condiții de siguranță cât mai repede pentru a nu contamina mai mult.

NU aduceți nicio pasăre la Centrul nostru fără a telefona în prealabil și pentru a primi instrucțiuni specifice fiecărui caz din partea echipei noastre”, mai arată cei de la Fundația ”Visul Luanei”, serviciu de salvare a animalelor sălbatice.

ADVERTISEMENT

Gripa aviară este contagioasă și poate fi fatală pentru om

Oamenii nu trebuie să se panicheze fără motiv, însă trebuie să știe că gripa aviară este contagioasă și poate fi letală. Așadar, le este recomandat tuturor să evite contactul că păsările, în special cele sălbatice. Mai multe astfel de sfaturi au fost oferite de către reprezentanții Fundației, pe Facebook.

”Centrul îngrijește în momentul de față mai multe păsări și dorim să le protejăm de o eventuală patologie infecțioasă. În cazul gripei aviare, virulența este mare și poate fi transmisă atât prin contact direct, cât și indirect cu obiecte contaminate cu fecale sau cu secreții respiratorii. Rezistența în mediu este mare și poate fi preluată și transmisă la alte păsări prin încălțăminte și/sau haine.

ADVERTISEMENT

Dacă aveți păsări acasă și ați intrat în contact cu păsări sălbatice, vă recomandăm să vă decontaminați, spălați hainele și încălțămintea înainte de a intra în contact cu cele de acasă”, au mai explicat reprezentanții Fundației. Conform datelor OMS, până acum au existat 868 de cazuri de infectare a oamenilor cu gripa aviară, dintre care 457 de decese.

 

ADVERTISEMENT